След една седмица милиони европейци, сред които и стотици хиляди

...
След една седмица милиони европейци, сред които и стотици хиляди
Коментари Харесай

Срокът за уседналост изтича: Докога могат да се подават заявления за стаут във Великобритания?

След една седмица милиони европейци, измежду които и стотици хиляди българи и техните фамилии ще усетят действително какво значи Брекзит. От 1 юли жителите на Европейския съюз, които не са уредили правото си да обитават в Обединеното кралство, ще се сблъскат с редица компликации.

На 31 декември 2020 година Англия дефинитивно излезе от Европейски Съюз и това постави завършек на свободното придвижване на хора и артикули. Обединеното кралство към този момент не е част от Съюза, а новопристигащите жители от него, в това число и българите нямат предходните права.

Срокът за подаване на заявление за статут бе продължен с шест месеца. Досега 301 000 кандидатури са били подадени от български жители, от тях 264 000 са утвърдени за непрекъснат или краткотраен статут на уседналост.

От най-голямата неправителствена организация „ Сетъл “, която безплатно оказва помощ на европейски жители да решат проблемите, свързани с пребиваването им на Острова обръщат внимание, че останалите седем дни са значими за всички, които са пристигнали тук в края на предходната година, в това число и техните деца.

Ако децата са родени по време на пандемията и нямат паспорт родителите би трябвало да аплайват за тях с различна форма на документ за идентичност, като акт за раждане и писмо от българското посолство, че детето им не може да получи документа преди крайния период. Формулярът на хартия може да се смъкна непосредствено от уеб страницата на „ Хоум офис “, да се попълни и да се изпрати по пощата или посредством имейл.

Последните седмици доста българи се пробват да уредят статута на свои родственици посредством така наречен „ принцип на присъединяващи се членове на фамилията “. Единствените, за които датата 30 юни има значение, са така наречен „ подвластни “ родители баби и дядовци. Причината до 30 юни от „ Хоум офис “ ще одобряват, че тази взаимозависимост съществува, само че няма да търсят доказателство за това, след 1 юли зависимостта ще би трябвало да се потвърждава с документи, без значение дали е финансова, по здравословни аргументи, или някаква друга.

Тези, които са кандидатствали и са получили отвод, също би трябвало да побързат. Ако отводът е поради липса на доказателства за престоя им и към този момент са набавили нужните документи, те би трябвало да аплайват още веднъж преди 30 юни.

За всички идващи, които не са били на Острова преди края на декември предходната година, не дават отговор на изискванията за статут или нямат близки родственици, могат да посещават Oбединеното кралство като туристи, само че до шест месеца на година. Те няма да получат право на работа, образование, гратис опазване на здравето и помощи. Такова ще имат само в случай че преди да тръгнат за Англия са получили виза.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР