След двегодишно забавяне заради жалби и съдебни дела Столичният автотранспорт

...
След двегодишно забавяне заради жалби и съдебни дела Столичният автотранспорт
Коментари Харесай

"Чериът моторс" и "Булавто България" ще доставят електробуси в София

След двегодишно закъснение поради тъжби и правосъдни каузи " Столичният автотранспорт " най-сетне избра двете компании, които да доставят 54 електрически бусчета за довеждащ превоз от кварталите до метрото.

Едната е " Чериът моторс ", която през 2020 година. Тя ще достави 22 нови електробуса, дълги сред 7.6 и 9.6 метра, този път на акумулатори.

Другата компания, определена за доставката на по-малките електробусчета, с размери 5.5 и 7.5 метра, е " Булавто България " на Десислава Лефтерова и Светлозар Бояджиев.

Все още обаче тече срокът за обжалване, което значи, че в случай че бъдат подадени тъжби, доставката на електробусите още веднъж ще се забави и довеждащият превоз до метрото вероятно ще проработи чак в края на годината.
Реклама
Търговете във Варна, Стара Загора и Враца бяха спрени, откакто антикорупционната комисия на Сотир Цацаров стартира инспекция и съобщи, че има редица нарушавания, сочещи към
Битката за по-дългите
Това е четвъртата процедура на " Столичен автотранспорт " за електрически транспортни средства, като предишните бяха спирани заради а, тъжби и. Последно за по-дългите 22 електробуса на акумулатори и зарядните станции към тях (или втората обособена позиция) се състезаваха " Бест карс логистикс ", " Чериът моторс ", обединяване " Смартбус " (с присъединяване на " Контракс " ), " Исубус ", " Ай тръкс ", " Екселор холдинг груп ", " Булавто " и " Българска автомобилна промишленост ". На първо място е класирана " Чериът моторс " със притежател Милен Милев, която е предложила цена 9.56 млн. лева при планирана 15.1 млн. лева Комплексната ѝ оценка е 89.5 точки.
Довеждащият превоз до метрото беше едно от предизборните обещания на кмета Йорданка Фандъкова, като поръчката ѝ беше, че те ще стартират да се движат през 2020 година Заради три провалени процедури това по този начин и не се случи
От " Чериът моторс " обясниха, че изчакват приключването на периода за подаване на тъжби и по-късно биха коментирали детайлности за започването на доставките и моделите на електробусите.
Реклама
Те наподобяват на тролеи и се движат по линии 60, 84 и 184, като употребяваната бързозарядна технология изисква зареждане на крайните спирки за към пет минути и по този начин могат да се употребяват непрекъснато. Това е и главната разлика с батерийните рейсове, които изминават по-голямо разстояние, само че е нужно да се зареждат най-често цяла нощ.

Точно поради това батерийните са по-подходящи при превоз, който минава през квартални улички и изисква по-различни направления.
Идеята за довеждащия превоз е дребните електробуси да возят пасажери от кварталите " Овча купел ", " Люлин ", " Горна баня ", " Витоша Водноелектрическа централа Симеоново ", " Малинова котловина ", " Манастирски ливади " и " Хаджи Димитър " до метрото. Фотограф: Георги Кожухаров И за другите 30
Кандидатите за първата обособена позиция, включваща доставката на 30 електробуса с по-малки размери бяха " Ай тръкс ", " Екселор холдинг груп " и " Булавто България ". Тук " Булавто България " е класирана със 100 точки на първото място, като е предложила цена 10.85 млн. лева, или близо 2 млн. лева по-ниска от прогнозната. Нейни действителни притежатели са Десислава Лефтерова и Светлозар Бояджиев. В съвета на шефовете е и Павел Петров Лефтеров, който евентуално има връзка с варненската " Булавто ", чийто притежател е Петър Тодоров Лефтеров.
Още четири бързозарядни " Столичен електротранспорт " е оповестил при започване на годината още една поръчка за доставка на още четири нископодови бързозарядни електробуса (като тези, доставени от " Чериът моторс " през 2020 г.). Тя още веднъж е с обезпечено финансиране по ОПОС в размер на 5.56 млн. лева Оферти могат да се подават до 2 март. Това обаче ще удължи периода на общината за завършването на поръчките с финансиране по програмата и поради това през днешния ден, по време на съвещанието на транспортна комисия, общинските съветници гласоподаваха отпущането на заем от общината за " Столичен електротранспорт " в размер на 17 млн. лева По принцип те са част от безплатно финансиране, обезпечено от Европейски Съюз, което София обаче ще получи, когато бъдат завършени всички действия по поръчката. Понеже това се чака чак за средата на 2023 година, в този момент общината ще отпусне тези пари на общинското сдружение, като те ще ѝ бъдат върнати от Европейски Съюз до края на идната година. " Столичен електротранспорт " ЕАД се нуждае от спомагателни оборотни средства, с които не разполага. Съгласно клаузите Столичната община е длъжна да обезпечи нужните финансови средства за покриване на допустимите за финансиране разноски по плана, преди същите да бъдат възобновени от Управляващ орган на ОПОС ", се споделя в отчета, импортиран от ръководителя и зам.-председателя на транспортна комисия Карлос Контрера и Зафир Зарков. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Войната в Украйна 3 Свят 1 Политика 2 Пазари 3 Свят 1 Пазари 2 Войната в Украйна 3 Пазари Реклама Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете
Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР