След две седмици война срещу Украйна президентът на Русия Владимир

...
След две седмици война срещу Украйна президентът на Русия Владимир
Коментари Харесай

Путин сложи под домашен арест шефове от ФСБ

След две седмици война против Украйна президентът на Русия Владимир Путин стартира репресии против обичаното си ведомство - Федералната работа за сигурност, написа изданието " Медуза " в телеграм канала си.

По данни на публицистите Андрей Солдатов и Ирина Бороган, управлението на така наречен Пета работа на ФСБ , което дава отговор за връзките с Украйна, е сложено под домакински арест - става дума за военачалник Сергей Беседа и заместника му.

Именно това е службата, натоварена да дава на Путин информация за събитията в Украйна преди нахлуването на съветската войска в прилежащата страна - замислено като бърза победоносна информация. Изглежда две седмици след началото на войната Путин е схванал, че са го заблуждавали и от боязън да не го разгневят са му представяли мечтаната от него картина, скривайки какво е същинското състояние.

Сред аргументите за наказателната мярка се показват " нецелево потребление на средства " и " неприятна разследваща активност ".

Засега няма публично удостоверение на информацията за ареста на управлението. Солдатов и Бороган, които от години учат ФСБ , са я получили от свои източници, чиито имена не се разкриват.

Още в първите дни на войната в уеб пространството се появи информация за среща на Путин с съветски олигарси на Урал, на която той е реагирал яростно поради развоя на военните дейности в Украйна. Това влиза в несъгласие в публично изразените позиции на Путин, който съобщи, че войната върви " по проект ".

Официалното наименование на Служба 5 на ФСБ (приемник на наследения от руската ера Комитет за Държавна сигурност (на СССР) - б.р.) е " Служба за оперативна информация и интернационалните връзки ". Тя дава отговор за връзките в задгранични структури, в това число с американските. Част от нея е придобилият печална популярност Департамент за оперативна информация (ДОИ), изпълняващ функционалностите на външно разузнаване.

Андрей Солдатов и Ирина Бороган са публицисти и писатели, създатели на няколко книги за властта в Русия и съветските спецслужби.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР