След доклад при прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП), следовател

...
След доклад при прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП), следовател
Коментари Харесай

Областният лидер на ИТН -Благоевград Д.Николов и бившият енергиен министър Ал. Николов с обвинения за причинени щети на Булгаргаз за над 88 млн.лв

След отчет при прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП), следовател в Национална следствена работа (НСлС) притегли като обвинени някогашният енергиен министър, Александър Николов, ексзаместник-министърът на енергетиката,благоевградчанинът Данаил Николов, който е и регионален водач на Има Такъв Народ в Благоевград, както и ексшефът на Булгаргаз Людмил Йоцовза нанесена вреда на „ Булгаргаз “ ЕАД за над 88 млн. лева

Досъдебното произвеждане е формирано на 30. 08. 2022 година с разпореждане на прокурор от СГП въз основа на материали, постъпили от Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) и след преценка, че същите съдържат задоволително данни за осъществено закононарушение от общ темперамент.

Поради особената фактическа и правна трудност на случая по предложение на СГП с разпореждане на основния прокурор следствието е предоставено на Национална следствена служба, където се организира от екип от следователи.

Предмет на следствието са контракти за доставка на газ и обвързваните с тях условия. В хода му са осъществени голям брой дейности по следствие и са събрани огромен размер доказателства, които наблюдаващият прокурор е решил като задоволителни по смисъла на член 219, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс за привличане на обвинени.

Николов и Йоцов са привлечени към наказателна отговорност за умишлена занемареност в изключително огромни размери и представляваща изключително тежък случай (чл. 219, алинея 4 във вр. с алинея 3 от НК), като Александър Николов е притеглен като обвинен за неупражнен задоволителен надзор върху работата на Людмил Йоцов, на който е било предоставено ръководството и разпореждането с публично имущество – това на „ Булгаргаз “ ЕАД, а Йоцов – за неполагане на задоволително грижи за ръководството и запазването на повереното му имущество – това на „ Булгаргаз “ ЕАД.

Благоевградчанинът Данаил Николов пък е упрекнат в закононарушение по службапо член 282,, като в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно състояние, за да набави полза за комерсиално сдружение „ М. “ ЕАД, е превишил властта и правата си, извършвайки деяние, което е в пълномощията на министъра на енергетиката, от действието са настъпили обилни нездравословни последствия и казусът е изключително тежък.

Според събраните досега доказателства вредата от закононарушенията възлиза на над 88 000 000 (осемдесет и осем милиона) лева и е настъпила за „ Булгаргаз “ ЕАД.

Съгласно повдигнатото обвиняване вследствие на умишлената занемареност и закононарушението по работа е било застрашено осъществяването на отговорностите на „ Булгаргаз “ ЕАД в сходство с лицензията за социална доставка на природен газ за територията на Република България за период от 35 години, издадена от Държавната комисия за енергийно и водно контролиране, като единствен за територията на страната ни Обществен снабдител на природен газ. Така е било сложено в риск осъществяването на отговорностите на лицензианта да обезпечава непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ.

Събирането и инспекцията на доказателства по случая продължава в сходство с условията на закона за осъществяване на цялостно, обективно и всестранно следствие.

В.Василев

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР