След дълги години на управленски позиции в сектор Земеделие, Порожанов

...
След дълги години на управленски позиции в сектор Земеделие, Порожанов
Коментари Харесай

Румен Порожанов най-накрая подаде оставка

След дълги години на управнически позиции в бранш " Земеделие ", Порожанов падна жертва на набъбващите кавги там

© Анелия Николова Един от най-устойчивите на кавги министри - Румен Порожанов - най-сетне подаде оставка. След като поради серия от журналистически следствия стана ясно, че цялата скица " къщи за посетители " е прогнила, а прокуратурата стартира следствие, актуалният министър на земеделието и някогашен дълготраен началник на фонд " Земеделие " реши, че би трябвало да се отдръпна.

Оставката на Порожанов е била призната от премиера Бойко Борисов. В късото известие на държавната работа се споделя, че претекст за нея нежеланието на Порожанов " офанзивата против него да въздейства на работата на държавното управление ". Това е общоприетата дефиниция, която кабинетът употребява, когато някой от министрите бива отхвърлен.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Малко по-късно обаче самият Борисов изясни пред медии, че повода за оставката на Порожанов е зам.-директорът на фонд " Земеделие " Иванка Багдатова- Мизова. Борисов изиска още в края на април оставката на Багдатова, защото телефонът ѝ се оказа на уеб страницата на къща за посетители, финансирана по европрограма.

В понеделник обаче " Капитал " заяви, че зам.директорът на фонд " Земеделие " към момента е на работа, защото Порожанов не е свикал съвещание на Управителния съвет на фонда, на което да бъде прегледано освобождението й от поста. Нещо повече - тя даже е била краткотрайно ръководещ фонда след великденските празници. " Който желае, да си пази някого, компромис не вършим към никого ", съобщи Борисов.

Дълбоко прогнила скица

През последните седмици Порожанов и неговото министерство попаднаха в епицентъра на публичен скандал. Причината стана следствие на " Биволъ " за къща за посетители край Сандански, издигната в парцел на някогашния зам. министър на стопанската система Александър Манолев. Манолев се отдръпна поради следствието, а след това стана и обвинен. Прокуратурата стартира и цялостна инспекция на финансирането на такива планове.

Порочната скица, по която къщи за посетители употребяват европари в селските региони и се оказват или частни домове и вили, или с политически свързани лица за притежатели, е една от най-съмнителните под шапката на фонд " Земеделие ", който кардинално не е прочут с прозрачността си.

Самият Порожанов се опита да остане отвън обсега на абсурда, като даде изявленията, в които уточни, че имало засилени инспекции по програмата. Самите числа, които той изнесе обаче, демонстрират че всяка трета проверявана къща се е оказала частен дом или вила. Програма с такова висо равнище на измами не е индикатор за добре свършена работа, а за систематичен проблем с надзора и контрола.

Фонд " Гледайте си работата "

Скандалът с Багдатова-Мизова в действителност не е първия образец за това по какъв начин хора се " пазят " във фонда. Преди седмица " Капитал " описа и за скандалния случай с Янаки Червеняков, който също беше уволнен показно от Порожанов при предходен скандал във фонда и тихомълком върнат на работа. Въпреки изказванията на тогавашния началник на фонда, че уволнението е по отношение на разкритията за необяснимо замогване и свързани къщи за посетители, се оказа, че претекстовете са напълно други и елементарно са паднали в съда.

От правосъдните решения излиза наяве, че Червеняков е уволнен на съображение нелепа смяна в длъжностната характерност. Ситуацията е толкоз необяснима, че подухва мисли за умишлена калпавост, която да разреши след това той да бъде върнат на работа. В типичния си жанр, ДФЗ демонстративно отхвърли да отговори на въпросите към това уволняване и връщане на работа.

Съпруга, само че не напълно

Ситуацията се утежни в допълнение за министъра, когато предходната седмица в. " Сега " заяви, че на уеб страницата на КНКОНПИ е оповестена " редактирана " версия на декларацията на Порожанов, в която липсват парцели, добити от брачната половинка му.

В оповестената на уеб страницата на комисията декларация на Порожанов, подадена през 2018 година за приходите и имуществото му за 2017 година, липсва информация за добити от брачната половинка на министъра жилища и земеделска земя. В хартиеното копие от декларацията, която Порожанов е подал, тези условия попадат. Причината се оказа желанието на министъра да скрие тази информация, като е отбелязал полето, в което се желае тези данни да се скрият. Това поле се употребява за хора, които са във фактическо общуване и не може да се приложи за хора в брак, какъвто е казусът с Порожанов. Никой в комисията обаче не е ревизирал проблема, макар очевидното съвпадане на фамилните имена.

" Положил всички старания "

Малко откакто държавната пресслужба заяви за оставката на Порожанов, в свое изказване той уточни, че е положил " всички старания работата в едно от най-големите като обсег министерства да върви сполучливо ".

" В бранша има доста проблеми и сигурно не всички са решени, само че за всеки е изработен опит за намиране на уравновесено и заслужено решение ", споделя още той, допълвайки, че секторът е във напредък, а министерството е изнесло " извънредно сполучливо председателство на съвета на Европейски Съюз ".

На този стадий няма публична информация кой ще заеме поста на Порожанов в едно от най-големите министерства. Борисов заяви, че към този момент е ясно името на индивида, само че ще бъде обявено на следващия ден.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР