СподелиДенят на Европа минава почти незабелязано у нас – като

...
СподелиДенят на Европа минава почти незабелязано у нас – като
Коментари Харесай

Посланието на изборите: Край на скритата държава без коалиция с Борисов

Сподели
Денят на Европа минава съвсем неусетно у нас – като в дълбока квазиевропейска провинция. Наближават и избори за европейски парламент, само че те у нас са като че ли единствено да се повтори вота за народен парламент.

Няма и да чуем евентуално какво считат да вършат евродепутатите в Народното събрание и защо отиват там, с изключение на за високи заплати. Твърде евентуално е, тъй като чакат инструкции от централите си, а пък те са заети с … националните избори.

И най-вероятно ще измъдрят някакви национални дела “против ” нещо в отбрана на … националния интерес. Като Зелената договорка, която заплашва комплекса Марица-Изток с работните му места. Или срещу … миграцията. Без да ни визира като освен това от директна територия.

А тази, която ни визира – като привличане на най-хубавите фрагменти за нашата стопанска система – е надалеч от дневния ред на страната ни.
Това е, уви, цялата ни европейска мизерия.
Къде е България в бъдещата архитектура на Европа за сигурност и защита? В енергетиката? В дигитализацията и изкуствения разсъдък? Дезинформацията?

И най-много какви визии за бъдещето на Европейски Съюз ще пазиме – до момента в който открием, че в действителност “Европа на нациите ” е от ден на ден тежък анахронизъм и въпросът за Европа е не дали, а по какъв начин да ускори своята интеграция в посока федерация – с цел да оцелее.

Всичко у нас опира до това какъв брой дълго Пеевски ще държи цялата страна като пленник с неговия захват върху прокуратура, служби и регулатори – преди всички нейни жители да го схванат и изискат независимост от заложничеството.

Затова и тематиката Европа отсъства, тъй като медиите са заети с покриването на главния проблем, като че ли не съществува. А в случай че някой посетител бъде пропуснат да го оповести – то той незабавно е контриран като правещ агитация за една политическа мощ.

Затова и съм песимист, че единствено с тематиката за скритата страна може да се реализира висок избирателен резултат. Тази тематика може да активизира същите 300 хиляди души “либерали ”, които от най-малко 2013 г желаят правосъдна промяна.

Но за повече от 500 хиляди гласоподаватели са нужни тематиките, които са директно засягащи множеството хора – опиатите в учебните заведения и на пътя, хазарта, злополуките, опазването на здравето, образованието, инфраструктурата, въздуха и прочие

Плюс растежа на приходите, несъмнено.

Дано не се повтори акцията от декември 1994 г, когато Съюз на демократичните сили беше ангажиран да изяснява какъв брой подло са били свалени от ченгетата /скритата власт и Българска социалистическа партия завоюва с рекорден резултат и докара Виденов.

Да, ББ не е Виденов, само че равноправност от Директива за птиците е немислима. Центърът на посланието е да се търси поддръжка от гласоподавателите за завършек на скритата страна, а не посредством коалиция с ББ.

В тази воденица наливат вода и социологическите проучвания. Бъдеща сглобка не е атрактивна визия за България – само че очевидно не толкоз за гласоподавателите на ГЕРБ, а на ПП-ДБ. Защото първите се стимулират от властта, а вторите от метода за нейното практикуване.

Но методът на разгласяване в медиите на тези проучвания е част от казуса на скритата страна. В тези проучвания:

– постоянно (!) ГЕРБ е пръв, без значение, че по-късно на изборите или имат по-нисък резултат, или са…втори – както през 2021 юли и 2021 ноември, когато с вътрешен министър Рашков купеният избор понижа. А първия постоянно взема
бонуса на хората, които желаят да са с спечелилите.

– съвсем постоянно резултатът на втория е недооценен, тъй като се огласяват резултатите на база твърдо решилите да гласоподават, само че не и за кого нормално гласоподават колебаещите се.

– постоянно значима партия за статуквото, която в по-ранни проучвания не влиза, към този момент влиза – както Има Такъв Народ. И по този начин притегля гласовете на хората, които другояче не биха дали своят вот за нея от боязън гласът им да не отиде на вятъра.

И най-после на фона на тези настройки – 90% от българите били отвратени от политиката, а над 2/3 считали, че корупцията е номер 1 проблем на България?

Тежък когнитивен дисонанс – медиен или електорален?

Коментарът е оповестен във Facebook профила на създателя. Заглавието е на редакцията на ДЕБАТИ.БГ.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР