След безпрецедентната криза на доставки на храни и горива, с

...
След безпрецедентната криза на доставки на храни и горива, с
Коментари Харесай

"Коледата невъзможна": Невиждана криза за храни и горива се задава и в САЩ

След невижданата рецесия на доставки на храни и горива, с която се сблъска Англия, сходен проблем се задава и в Съединени американски щати, съобщи Скай нюз.

Натрупването на товарни кораби в най-силно развития пристанищен комплекс - край Лонг Бийч, Калифорния, демонстрира действителния размер на задаващата се рецесия в световната верига на доставки. Според специалисти е малко евентуално тя да не удари Съединени американски щати, а продължителността й евентуално ще до идващото лято.

Президентът Джо Байдън към този момент разпореди разтоварването на корабите да премине в денонощен режим, като по този начин ще спомогне за облекчение на всички по веригата. Според изпълнителния шеф на пристанището в Калифорния тази тактика е краткотрайно решение, а отсега нататък логистиката на храни и горива в международен мащаб се нуждае от преосмисляне.

Лонг Бийч и прилежащото пристанище на Лос Анджелис са двете най-натоварени в Съединени американски щати. Там към този момент седмици наред корабите с контейнери - някои с по 70 едновременно, са принудени да чакат на котва в морето.

Постпандемичният скок на търговията, комбиниран с дефицит на работна ръка, сътвори доста стрес на логистичните центрове, които не смогват да отговорят на търсенето на артикули. Не е загадка, че доста от проблемите, пред които е изправена промишлеността в Съединени американски щати, са същите като тези, следени във Англия и Европа: дефицитът на водачи на камиони и забавянията, породени от закъснението, излизат прекомерно скъпо на притежателите на транспортни компании.

С наближаването на празничния сезон и бизнесът, и клиентите се изнервят заради опцията да заварят празни лавици по магазините.

Някои търговци на дребно в Съединени американски щати обмислят да наемат лични кораби, с цел да могат да разтоварват в по-малки пристанища. Това обаче ще оскъпи стоките им, а крайният консуматор ще купува на доста по-високи цени.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР