След 4-часово обсъждане депутатите приеха на първо четене и двата

...
След 4-часово обсъждане депутатите приеха на първо четене и двата
Коментари Харесай

Рая Назарян: Двата антикорупционни законопроекта минаха днес, но имат недостатъци, които няма да подкрепим на втора четене

След 4-часово разискване депутатите одобриха на първо четене и двата антикорупционни законопроекта. Единият е импортиран от Политическа партия, а другият от служебното държавно управление на Гълъб Донев. На процедура двата законопроекта се конкурират между тях, защото оферират диаметрално противоположни решения за метода, по който да се образува и управлява държавната антикорупционна комисия. Този път предлагането на Политическа партия получи утвърждението на всички парламентарни групи, с изключение на " Възраждане ".

В основата си и двете законодателни оферти съдържат едно и също – да се обособи държавен орган с проверяващи функционалности против корупционните закононарушения. Тази работа ще се прави от така наречен проверяващи инспектори, които ще бъдат част от администрацията на антикорупционната комисия. Ако прокуратурата откаже да образува досъдебно произвеждане по направеното следствие, комисията ще може да апелира отхвърли в съда. Различията сред двата законопроекта обаче са доста съществени, написа „ Сега “.

Макар че поддържаха и двата законопроекта, от ГЕРБ-СДС считат, че предложенията страдат от основни дефекти. Техните депутати адвокати дадоха да се разбере, че няма да ги одобрят на второ четене в същия тип. Депутатът Рая Назарян уточни, че нейната политическа мощ е несъгласна с подбора на комисарите на квотен принцип, както желае държавното управление на Радев. Те се опълчват и на концепцията за назначение на проверяващи инспектори. Назарян посочи, че съгласно настоящия Наказателно-процесуален кодекс (НПК) съвсем всички корупционни закононарушения се проверяват от следователите, т.е., въвеждането на фигурата на проверяващия контрольор би влезнало в несъгласие с кодекса.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР