След 29 седмици на протести и масова обществена опозиция, които

...
След 29 седмици на протести и масова обществена опозиция, които
Коментари Харесай

Израел прие първия закон за съдебна реформа

След 29 седмици на митинги и всеобща социална съпротива, които раздрусаха Израел и разделиха неговите жители, Кнесетът утвърди през днешния ден дефинитивно закон, който не разрешава на съдилищата да преразглеждат " разумността " на държавните и министерските решения. Това е първият значим законопроект от правосъдната промяна на държавното управление, който влезе в действие, заяви „ Таймс оф Израел “.

Законопроектът мина на трето и последно четене с 64 гласа " за " и 0 " срещу ", като цялата 56-членна съпротива бойкотира гласуването в символ на митинг.

С гласуването завършиха 30-часовите непрекъснати диспути в пленарна зала, които започнаха в неделя сутринта. През този интервал стотици хиляди протестиращи излязоха по улиците, както в поддръжка, по този начин и срещу ограничението на правосъдния надзор върху политическата власт, а президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изпрати петото си в границите на малко повече от седмица обръщение, в което прикани държавното управление да не бърза с конституционните промени.

В Кнесета опитите за изменение на законопроекта в последния миг или за реализиране на по-широко съглашение с опозицията се провалиха, откакто в неделя бяха отхвърлени две компромисни оферти, импортирани от синдикален водач и от президента Исаак Херцог.

Непосредствено след гласуването министърът на правораздаването Ярив Левин приветства закона като " първата стъпка в историческия развой за поправяне на правосъдната система ". Лидерите на обединението обществено се ангажираха да продължат процеса, като идната стъпка ще бъде законопроект за смяна на комисията, която избира новите съдии, който се чака да бъде показан по време на зимната сесия на Народното събрание.

Лидерът на опозицията Яир Лапид даде обещание бързо да подаде петиция във Върховния съд против преди малко признатия закон, както и Движението за качествено ръководство в Израел.

" Това е цялостно нарушение на разпоредбите на играта ", съобщи Лапид, говорейки минути след приемането на закона. " Правителството и обединението могат да избират посоката, в която да върви страната, само че не могат да дефинират характера на страната ".

Пленарното съвещание беше с напрежение и безредно преди решаващото гласоподаване, като възгласи прекъсваха обръщението на Лапид, в което той твърдеше, че Израел върви към заличаване, и това на Левин, в което той отхвърли теста за разумност на съда като напълно подвластен от субективна " позиция ".

Представяйки позицията на държавното управление по законопроекта преди второто и третото четене, Левин твърди, че " разумността " е мъгляво правно разбиране, което прелива в персонално мнение.

" Разумността е въпрос на позиция. Това не е договорно право, не е доказателствено право, не е правна материя ", сподели министърът на правораздаването за правосъдния тест, употребен като един от главните принадлежности за контрол върху назначенията и дейностите на държавните управления по време на изборни интервали и като цяло.

" Вие [съдиите] желаете да решавате кое е рационално и кое не, вместо хората, определени от нацията? Това ли е рационално? ", попита Левин риторично. " Кой въобще е споделил, че това, което е рационално в очите на съдиите, е даже разумното нещо, което би трябвало да се направи? Кой реши, че техните персонални позиции са по-добри от тези на министрите? "

Измененията на главния закон плануват възбрана на съдилищата да упражняват какъвто и да било надзор върху " разумността " на решенията на кабинета и министрите, в това число назначенията и решението да не се упражняват предоставените им пълномощия.

Поддръжниците настояват, че законът е нужен коректив против злоупотребата със правосъдна власт, до момента в който критиците споделят, че разумността е значим - а в някои случаи и главен, надзор против неуместно потребление на обществената власт.

Сега, когато законът е признат, обединението разполага с по-голямо правно покритие, в случай че реши да преследва три политически цели, които нейните членове са подкрепили и които другояче биха били възпрепятствани от теста за разумност: уволняване на основния прокурор или други пазители на върховенството на закона; несвикване на Комитета за избор на правосъдни чиновници, до момента в който не бъде изменен съставът му; и връщане на дисквалифицирания от съда началник на партията Шас Арие Дери в кабинета. Съдилищата обаче разполагат с други принадлежности за преразглеждане и вероятно отменяне на тези стъпки.

Преди гласуването Лапид съобщи пред пленарната зала, че няколко членове на обединението са срещу законопроекта за " разумността ", и ги прикани да спрат текста.

Той осъди закона като " враждебно завладяване на израелското болшинство от екстремистко малцинство, а също и като враждебно завладяване на партията [Ликуд] ".

" Знаете, че това, което се случва тук, е злополука, която може да бъде предотвратена. Трагедия, която би трябвало да спрем ", сподели той.

Малко преди гласуването Лапид разгласи посредством телевизионно изявление, че договарянията са завършили, като съобщи, че обединението желае " да раздра страната, да раздра демокрацията, да раздра сигурността на Израел, единството на израелския народ и интернационалните ни връзки ".

Затова " няма по какъв начин да продължим да работим с тях - тъй като това е най-безотговорното държавно управление, което в миналото е имало тук ".

Ганц съобщи, че в случай че законът бъде признат, той ще навреди на демократичните устои, стопанската система и сигурността на Израел.

" Много съм обезпокоен от обстановката със сигурността и от това, което излъчваме към нашите врагове ", съобщи някогашният министър на защитата и боен началник.

В неделя Ганц бе брифиран особено от началника на щаба на ЦАХАЛ Херци Халеви по отношение на готовността на армията поради огромния брой резервисти, които декларират, че ще се откажат от доброволна работа в символ на митинг против правосъдната промяна.

Очаква се след гласуването митингите в Йерусалим и страната да ескалират, а поддръжниците на ремонта проведоха вечерта протест пред Кнесета. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР