След 18 месеца и похарчени милиарди долари има признаци, че

...
След 18 месеца и похарчени милиарди долари има признаци, че
Коментари Харесай

Търпението на американското общество към политиката на Байдън към Украйна се изчерпва

След 18 месеца и изхарчени милиарди долари има признаци, че търпението на американското общество се изчерпва с политиката на администрацията на Байдън към Украйна. Това пишат Катрина Ванден Хойвелi Джеймс Кардън в публикация за Responsible Statecraft, онлайн издание на Института " Куинси ".

Наскоро оповестено изследване на Eurasia Group Foundation (ESG) откри, че 58% от американците считат, че Съединени американски щати би трябвало да упорстват за договаряния за преустановяване на войната в Украйна с оглед " големите хумантирани разноски “. Същесвременно 34 на 100 от интервюираните биха желали военният бюджет да бъде понижен, 16 на 100 - да бъде повишен, а към половината от респондентите - да остане на настоящето равнище.

Промяната в публичното въодушевление бе забеязана даже от главните медии. През уикенда The New York Times разгласява отчет, който показва паника по отношение на неуверената поддръжка за войната, отбелязвайки:

"...дори преди началото на войната в Близкия Изток, Европа, наблюдавайки Вашингтон, почувства, че светът е достигнал върха на поддръжката за Украйна в битката й против съветската войска и че тази поддръжка повече няма бъде толкоз мощна, колкото беше преди няколко месеца “.

Въпреки че забележимата смяна в публичното мнение е значима и би трябвало да алармира на администрацията, че е пристигнал моментът да се продължат договарянията, ясно е, че тези, чиито отзиви са най-важни - в Киев, Москва и Вашингтон - не се интересуват изключително от това, считат създателите.

В края на септември съветският министър на защитата Сергей Шойгу изнесе тирада, която бе необятно тълкувана от мнозина в смисъл,, че Русия възнамерява да води война с Украйна до 2025 година Последните отчети демонстрират също, че съветските разноски за защита са се нараснали с 21,2% годишно, а краят им даже не се обрисува.

Тук, във Вашингтон, администрацията твърдо поддържа продължаването на военни старания.. В публикация за New Yorker някогашен дипломат на Съединени американски щати в НАТО дефинира съветника по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан, „ интендантът на войната – и всичко останало “.

Практическата роля на Съливан явно се простира надълбоко в детайлите на войната, като New Yorker оповестява, че „ в неговия офис има графика – обновена редовно– показваща настоящите ресурси от муниции на страните, които може да отидат в Украйна. “

Вместо това администрацията би трябвало да работи на фронта на дипломацията, с цел да приключи, а не да удължава мъката на Украйна (и да, ние разбираме, че в последна сметка украинците сами ще решат дали да водят война или не; само че това не значи, че би трябвало да изоставим нашето ходатайство по въпросите на даване на разузнаване, оръжия, финансиране на Украйна и даже дипломация).

Като оставим настрани смяната в публичното мнение, въпреки всичко би било рационално администрацията да преразгледа настоящия си курспредвид възходящите стопански и политически разноски на войната, които включват деиндустриализацията и продължаващия напредък на крайната десница в Германия. Междувременно скорошните избори в Словакия демонстрираха, че търпението на хората понижава и те все по-малко поддържат тези военни дейности, акцентират създателите.

Като се има поради постоянството и даже усилването на геополитическите опасности (по-специално риска от нуклеарна ескалация сред Русия и НАТО), Байдън ще постъпи добре, в случай че се вслуша в американския народ, поеме мантията на същински общественик и стартира дългия и непосилен път към мир в Източна Европа, заключва публикацията.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР