След 15-ата среща на върха в Йоханесбург миналата година алиансът

...
След 15-ата среща на върха в Йоханесбург миналата година алиансът
Коментари Харесай

БРИКС: Световната банка не може да помогне на Африка – долара вече не е релевантен

След 15-ата среща на върха в Йоханесбург предходната година алиансът БРИКС насочи предложения към шест нови страни. Сред тях са ОАЕ, Египет, Иран и Етиопия, които одобриха поканата и затвърдиха участието си в БРИКС.

Аржентина обаче се отхвърли от участие в БРИКС, а Саудитска Арабия към момента не е удостоверила позицията си. Анализаторите допускат, че БРИКС стратегически е присъединил Етиопия, отчитайки нейната процъфтяваща стопанска система в Африка.

Геополитически специалисти в диалог със списание Jeune Afrique подчертаха пренебрегването на Африка от страна на Световната банка, което може да докара до разкъсване на връзките с американския $.

Решението на БРИКС да включи Етиопия се преглежда като обмислен ход, с цел да се възползва от възходящите антиамерикански настроения в Африка.

Критиците настояват, че незадоволителната финансова поддръжка на Световната банка за Африка може да подтикне континента да одобри самодейността на БРИКС за дедоларизация. Включването на Етиопия може да значи начална стъпка на БРИКС в разширението на въздействието ѝ в Африка, като предизвиква страните да се дистанцират от щатския $.

Първата забележителна поддръжка за БРИКС и апел против щатския $ в Африка пристигна от кенийския президент Уилям Руто. Президентът Руто се застъпи за вътрешноафриканска търговия с потребление на локални валути, което е в унисон с метода на БРИКС.

Той акцентира, че Африка би трябвало да утвърди своята самостоятелност и да понижи зависимостта си от задгранични валути. Речта на Руто получи необятна поддръжка от законодателите на страната, символизирайки възходящите настроения в интерес на отхвърли от щатския $ в Африка.

Това развиване на събитията подсказва, че Африка може да е склонна да одобри валутите на БРИКС, прекъсвайки връзките си с щатския $ при въвеждането на алтернативата.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР