След 12 години в неизвестност осъденият за двойното убийство пред

...
След 12 години в неизвестност осъденият за двойното убийство пред
Коментари Харесай

В Узбекистан задържаха търсения за двойното убийство пред „Соло“


След 12 години в неопределеност наказаният за двойното ликвидиране пред дискотека е арестуван на 1 март на летището в столицата на Узбекистан - Ташкент.

В опит да лети до Истанбул при инспекция на изхода е открито, че паспортът му е фалшифициран. Затова той е арестуван. След продан на информация сред службите в Узбекистан и у нас дефинитивно е доказана самоличността на Тодоров.

Припомняме, че убийството на двама младежи беше осъществено пред столичната дискотека на метри от Съдебната палата през 2009 година. Въпреки че на втора инстанция Тодоров беше наказан на пожизнен затвор, на първа той беше оневинен, след което изчезна безследно. До през днешния ден.

Нощта на 17 против 18 април 2009 година юношески компании си разменят остри реплики пред дискотека " Соло ". Няколко удара в гърбовете с хладното оръжие лишават животите на 21-годишният хокеист Кирил Въжаров и 24-годишния му другар Васил Александров.

За закононарушението е арестуван Илиян Тодоров. Предава се няколко дни по-късно, само че с изменена осанка. След серия правосъдни съвещания, в които като доказателства се показват окървавените облекла на убитите и се вадят записи от охранителни камери, Илиян Тодоров е приет за почтен.

„ Това е. Край, пуснаха го. Пуснаха един палач да върви по улиците. Това е съвестта на правосъдния състав “, декларира през 2011 година майката на убития Кирил Радмила Въжарова.

„ Не чаках, че българският съд ще забие още веднъж нож в гърбовете на нашите деца. Те забиха повторно нож “, споделя тогава майката на убития Васил Виолета Александрова.

Малко по-късно изчезва, търсен е с бюлетина на Интерпол. През декември 2013 година Върховният касационен съд го осъжда на доживотна присъда. Но от него няма и диря. Никой не знае по кое време тъкмо е напуснал страната. На 11 декември 2013 година във видеообръщение той декларира, че е почтен. И по този начин след 12 години в неопределеност на 1 март е арестуван с подправен паспорт на летището в Узбекистан.

„ На изхода за полет за Истанбул лицето е било спряно за инспекция. В хода на инспекцията е открито, че паспортът с който се е легитимирал е фалшифициран и той е бил арестуван. Със съдействието на българските способени органи беше открито, че арестуваното лице е търсеният Илиян Тодоров. Предстои от наша страна изпращането на документи за екстрадиция според контракт сред България и Узбекистан “, съобщи пред bTV представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Въпреки новината за задържането на Тодоров за околните на убитите младежи отмъщение за действието няма.

“Господ забавя, само че не прости. Рано или късно беше ясно, че той няма да издържи толкоз дълго да се укрива и ето през днешния ден са го хванали. Възмездие е доста тежка дума. За това нещо, което той извърши, няма отмъщение “, съобщи бащата на убития Кирил Михаил Въжаров.

„ Винаги съм вярвала, че той някъде ще сбърка и ще го заловят въпросът е, че не съм разчитала на нашите институции. Мисля че те от дълго време се отхвърлиха да го търсят. Надяваме се в този момент да се свърши, както би трябвало работата и да си излежи присъдата. Трябва да понесе заслуженото за действията си “, добави майката на убития Васил Виолета Александрова.

Оправдателната присъда на Тодоров беше издадена от състав с ръководител към този момент някогашният арбитър Румяна Ченалова. Впоследствие тя беше упреквана, че е отговорна за това, че Тодоров е съумял да се укрие.

„ Първоинстанционният съд, на който аз бях ръководител, постанови оправдателна присъда въз основата на събраните доказателства и най-много умозаключение на движимостите лица, които, в следствие, промениха своите заключения и това послужи на горната инстанция да постанови неоправдателна присъда “, сподели Румяна Ченалова.

От прокуратурата обявиха още, че основният прокурор Иван Гешев ще изиска публична видеоконферентна връзка с основния прокурор на Узбекистан.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР