След 10 поредни шампионатни двубоя без загуба Левски се сгромоляса

...
След 10 поредни шампионатни двубоя без загуба Левски се сгромоляса
Коментари Харесай

Загубени на фланга

След 10 следващи турнирни дуела без загуба Левски се сгромоляса шумно. Тимът на Николай Костов бра голям позор против Лудогорец и ЦСКА. В Разград сините за първи път от 28 години инкасираха 5 гола в турнирен мач, а по-късно по този начин и не насочиха прецизен удар против армейците. Всичко това мина и отпътува даже без да се чуе зов " Оставка " - било по адрес на треньора, било към управлението. Обобщението на фиаското против ЦСКА от мажоритарния притежател Наско Сираков бе семплото " Сами се бихме! Трима отсъстващи за нас са прекомерно доста ". Споменатият от него единствен умел на скамейката Хасими Фадига е ненужно да го разясняваме, тъй като французинът е цялостен селекционен неуспех. Визираните трима отсъстващи са Асен Митков, Фабио Лима и Марин Петков. Първите двама не играха и на " Хювефарма Арена ", а третият пропусна дербито поради насъбрани жълти картони. И точно неналичието на последния се усети най-вече. Той е индивидът, който най-вече изпъква напролет. Младежкият национал е най-острият футболист на сините, има и най-вече точни изстрели през 2024 година - 5. Той сграбчи шанса си след продажбата на Велтон и Роналдо през зимата. Може да се каже, че излезе от сянката на двамата, на които дълго време бе запаса. През предходната акция парадоксалното бе, че Петков не хващаше ръка в Левски поради тези бразилци, а бе титуляр в националния тим. Марин израства бързо, което е добра вест. Въпросът обаче е какво вършат взетите за заместници на Роналдо и Велтон техни сънародници Фабио Лима и Евертон Бала. Първите двама даваха широчина и скорост на офанзивата на Левски. Вярно, и двамата не бяха голаджии, само че местата им в състава бяха неприкосновени поради особени качества. Роналдо бе най-атлетичен, помагаше доста в отбранителен проект. Но и непрекъснато държеше нащрек играещия против него бек поради бързината си и умеенето да се озовава на голова позиция (б.а. - обособен е въпросът какъв брой вкарваше). Велтон пък бе от старомодните крила, които безусловно разпиляват съперника от финтове. А при Костов бе и в ролята на избавителен пояс - когато играта не вървеше, топката непроменяемо му бе подавана с вярата, че ще пробие, а по-късно ще направи състояние. С него и Роналдо на терена играта бе - пробиви до дупка.

Да сте видели нещо такова от Фабио Лима и Евертон? Първият бе показан за копие на Велтон. Може би тъй като играе като ляво крило, макар че по-силният му крайник е десният. Преди травмата бе на терена в пет турнирни дуела, в които вкара два гола. В тях сподели, че има мощен и прецизен изстрел, че съблюдава тактическа дисциплинираност и оказва помощ на бранителя зад себе си. Но и че има голям проблем с превъзмогването на противниковия бек и изобщо с минаването зад тила му. Тоест в играта му го няма това, което даваше Велтон. Лима не игра против водещите тимове в шампионата, с цел да забележим какво ще направи. В тях обаче на терена бе Евертон, който носи звучния прякор Куршума. Е, оказа се, че сините са заредили цевта с халосни патрон. Срещу Лудогорец той дълго време игра против влезлия като насилствена промяна Георги Терзиев. Последният е централен бранител, само че действаше като десен бек. И макар че е много по-тромав и неповратлив, нямаше проблем против бразилеца. И освен че го опази, само че и вкара гол с глава.

След това пристигна дербито с ЦСКА, когато Евертон още веднъж излезе против централен защитник. В началото сподели интензивност против влизащия в час Браян Кордоба, само че по-късно напълно се загуби. И провали най-хубавото нахлуване през първото полувреме. Веднъж се отскубна като хората и нахлу в пеналта, само че си поведе по левашки метод топката. С това ще се запомни и представянето му в Мач №1 у нас. Та Евертон досега е капо - без гол или асистенция в пет турнирни дуела.

С продажбите на Велтон и Роналдо Левски закърпи бюджета и съумя да погаси главницата на дълга към Национална агенция за приходите, т.е. случи с двамата. Но по всичко проличава, че не е го е направил със заместниците им. Защото взетите през зимата освен че нямат същото въздействие върху представянето на тима. Но очевидно имат и напълно други характерности. А това непосредствено рефлектира върху играта.

Идва лятна селекция. И всичко демонстрира, че тя би трябвало да е огромна. Защото в настоящия състав нито има съществено качество, нито количество. И това може да изяде главата на сините за евротурнирите. Нещо, което на " Герена " регистрираха като малко евентуално, само че процентите да се случи ще набъбнат стремглаво при загуба в събота от Черно море на " Тича ". За да се вдигне равнището, ще би трябвало прецизен взор върху пазара... Защото взети за звезди зимата са в сянката на запаса от есента.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР