Слънцето, звездата в центъра на Слънчевата система, е от съществен

...
Слънцето, звездата в центъра на Слънчевата система, е от съществен
Коментари Харесай

Насладете се на тези красиви гледки към Венера, Земята и Марс

Слънцето, звездата в центъра на Слънчевата система, е от значителен интерес за учените. Множество задачи се занимават с нейното изследване. Миналата година да вземем за пример видяхме някои от най-впечатляващите фотоси на Слънцето изобщо. Понякога обаче „ очите “ на тези галактически апарати се обръщат към Земята и ни дават гледки към нашата планета, каквито рядко виждаме.

Трите задачи, учещи Слънцето – Solar Orbiter на NASA и ESA, слънчевата сонда " Паркър "  на NASA и Solar and Terrestrial Relations Observatory (STEREO) на NASA – направиха тъкмо това. Те снимаха нашата планета и някои от най-близките ни съседи от няколко много неповторими вероятности във вътрешната част на Слънчевата система.

Орбитите и на трите задачи са разнообразни, което единствено по себе си дава много разнообразни гледки. Инструментът Heliospheric Imager на Solar Orbiter снима тази невероятна фотография на Венера, Земята и Марс на 18 ноември 2020-а, когато се намира на към 251 млн. км от нас.

Източник: ESA/NASA/NRL/Solar Orbiter/SolOHI

Тук Венера е най-ярката планета. По това време се е намирала на към 48 млн. км от Solar Orbiter. Космическият уред, който бе изстрелян през февруари 2020-а, се бе насочил към Венера, с цел да извърши гравитационна маневра. Именно това се случи на 27 декември. Solar Orbiter употребява гравитацията на планетата, с цел да промени своята орбита и да се приближи повече до Слънцето. Самото Слънце не е в фрагмента, само че може да видите проблясъците му вдясно от Земята и Марс.

Широкоъгълната камера на слънчевата сонда „ Паркър “ (WISPR) прави този необикновен портрет по-долу, до момента в който прави най-близкия си метод към Слънцето на 7 юни 2020-а. По това време галактическият уред се е намирал на към 18,6 млн. км от повърхността на Слънцето и на към 158 млн. км от Земята.

Източник: NASA/Johns Hopkins APL/Naval Research Laboratory/Guillermo Stenborg and Brendan Gallagher

Не на последно място, на 7 юни 2020-а STEREO на NASA снима тази снимка на по-голямата част от планетите в Слънчевата система. В съпоставяне със сондата „ Паркър “ тук вероятността е радикално друга, защото орбитата на апарата е друга. Този път нашите съседи са подредени по по-познат метод.

Източник: NASA/STEREO/HI

Инструментите на STEREO се концентрират върху външната атмосфера на Слънцето, слънчевата корона и ветрове. Това разрешава на учените да схванат по какъв начин материала от нашата звезда пътува из Слънчевата система.

Ако желаете да се почувствате в действителност дребни, вижте тази невероятна фотография на една дребна и незначителна планета, направена преди над 30 години от Воядъжър.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР