БНБ въвежда механизъм за следене на отпусканите ипотечни кредитиБългарската народна

...
БНБ въвежда механизъм за следене на отпусканите ипотечни кредитиБългарската народна
Коментари Харесай

Вечерни новини: БНБ с механизъм за следене на ипотечните кредити; Започва производство на катамарани в Силистра

БНБ вкарва механизъм за следене на отпусканите ипотечни заеми
Българската национална банка (БНБ) вкарва нови условия към банките в България във връзка с ипотечните заеми. Те не са свързани с пряк надзор върху отпущането на заеми, а по-скоро с качественото и количественото им отчитане пред регулатора, което ще става на всеки три месеца.
Интерес към ПИБ има, само че няма задействан дю дилиджънс
Петата най-голяма банка в България по активи – Първа капиталова банка (ПИБ) – отхвърли да е в напреднала фаза на продажба, само че признава за интерес от български и задгранични вложители. Финансовата институция оповестява това в своя позиция след информацията на „ Капитал “, основана на източници на изданието, че най-голямата банка с българска благосъстоятелност се продава.
Държавата е абдикирала от уговорката си към висшето обучение
Въпреки че служебният кабинет обезпечи близо 80 млн. лева за възнагражденията в държавните висши учебни заведения, на 20 май 44 университета затвориха порти в символ на митинг. 39 млн. лева от средствата са заложени в бюджета и бяха гласувани от Министерския съвет преди седмица, а в понеделник бяха отпуснати и изключителните 40.7 млн. лева, обезпечени за сметка на преструктуриране на други разноски.
Американската EXIM Bank може да финансира 7-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй “
Експортно-импортната банка на Съединените американски щати EXIM Bank стартира да преглежда опцията да се включи в заемното финансиране на 7-ми блок в АЕЦ „ Козлодуй “. Това стана ясно след среща на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов с ръководителя на Борда на шефовете и президент на EXIM Bank Рита Люис.
Започва серийно произвеждане на катамарани в Силистра
Българският производител на плавателни съдове ELICA YARD започва серийно произвеждане на катамарани в Силистра. Компанията обособява обособена постройка, част от индустриалната си база, в която ще се строят бъдещите катамарани.
Частен вложител има интерес към цех за зелен водород в Девня
Европейският съюз дефинира зеления водород като едно от горивата на бъдещето и има за цел да генерира 10 милиона тона от него до края на десетилетието. Към 2022 година обаче данните демонстрират, че производството му е едвам 20 000 тона. Все отново тематиката набира все по-голям интерес.
Защо едно ново работно място в Добрич значи повече от сходно в София
Десет нови работни места в Добрич водят до нарастване в локалната претовареност с общо 25 позиции. Докато в София 10 нови работни места не водят до верижен резултат. Това излиза наяве от първото по рода си проучване за България на така наречен локални мултипликатори на заетостта. То е дело на Съвета за стопански разбори, който бе основан предходната година като част от Плана за възобновяване.
Национален статистически институт регистрира 5% безработица за първото тримесечие на годината
Осезаем растеж на безработицата за първото тримесечие на 2024 година регистрира Националният статистически институт (НСИ). В интервала януари – март 2024 г. коефициентът на безработица в страната е 5%, което е нарастване с 0.6 на 100 година по-рано. За съпоставяне през януари-март 2023 година, той е бил 4.4%.
Директорът на ОПУ-Варна бе уволнен поради злополуката с НСО и Кирил Петков
Директорът на Областното пътно ръководство във Варна инж. Явор Пасев и началникът на отдел „ Инвестиционно-ремонтни действия “ Севдалина Казълова са краткотрайно отстранени от работа. По искане на служебния районен министър Виолета Коритарова против тях е формирано дисциплинарно произвеждане, оповестяват от отрасловото ведомство.
Комисия за защита на конкуренцията откри проблем с „ новите “ правила за екскурзоводите
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри, че Наредбата, която контролира работата на екскурзоводите в България, лимитира конкуренцията. „ Стеснява броя на участниците на пазара и може да докара до завишение на цените “, се споделя в мнението на антимонополният орган.
Турция става най-големият производител на въглищна електрическа енергия в Европа
Турция изпревари Германия и стана най-големия производител на въглищна електрическа енергия в Европа през първите четири месеца на 2024 година, демонстрират данни на енергийния мозъчен концерн Ember, представени от Reuters.
Защита от високи цени на тока: Европейски Съюз дефинитивно трансформира енергийния пазар
Пълномащабната съветска инвазия в Украйна провокира съществени скокове в цените на силата в целия Европейски съюз през 2022 година За да се избегнат ценови шокове в бъдеще, Брюксел трансформира структурата на своя пазар на електрическа енергия.
Интернет в действителност може да „ изчезва “
Едно от неписаните правила на интернет гласи, че човек постоянно би трябвало да внимава какво разгласява, тъй като то „ остава вечно “. Ново изследване на Pew Research Center обаче демонстрира, че това не всеки път е правилно. Оказва се, че огромна част от каченото онлайн наличие в действителност се резервира за малко време.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР