Сланите и минусовите температури са нанесли сериозни поражения на кайсиите

...
Сланите и минусовите температури са нанесли сериозни поражения на кайсиите
Коментари Харесай

Сериозни поражения на кайсиите в Русенско

Сланите и минусовите температури са нанесли съществени провали на кайсиите в Русенско. Това заяви ръководителят на Съюза на дунавските овощари Николай Колев съобщи Българска телеграфна агенция.

"Преди няколко дни имахме две следващи нощи с минусови температури. Пораженията са огромни. При множеството градини провалите са на 100 % ", сподели Колев.

По думите му тук-там температурите са паднали до минус шест - минус осем градуса.

"На фаза разцвет това унищожава 100 % от плода. Има отчасти оживели градини, които са на по-високите места ", сподели Колев.

Според него всеобщо производителите на кайсии ще останат без годишна продукция, като уточни, че членовете в Съюза на дунавските овощари обработват повече от 10 000 декара от този тип овощни дървета.

Колев изясни, че се следят и частични провали при черешата, както и при прасковата.

Той сподели още, че застрахователите не желаят да застраховат овошките преди 20 април тъкмо поради тези опасности, които са прекомерно огромни. По тази причина ще се желае изключителна помощ от Министерството на земеделието за покриване на вредите от студовете.

Регистър на търговците ще следи за противозаконния импорт на плодове и зеленчуци от чужбина

Колев осведоми, че в Съюза на дунавските овощари членуват повече от 380 производители - главно от Русе и Силистра, има също от Велико Търново и Разград.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР