Скоро чуждестранни граждани може да получат право да купуват земеделска

...
Скоро чуждестранни граждани може да получат право да купуват земеделска
Коментари Харесай

Скоро чужденци може да купуват земеделска земя у нас без ограничения

Скоро задгранични жители може да получат право да купуват земеделска земя в България без ограничавания. Три години откакто управляващите у нас вкараха предписание за най-малко 5 години уседналост на купувача, в този момент то може да отпадне. Това зависи от решението на Народното събрание във връзка с предлагани промени в Закона за собствеността и използването на земеделските земи, готови от отрасловото министерство.

Законодателните промени бяха признати и от Министерски съвет през предходната седмица, като причина за пристъпването към тях е опасността от санкция над 830 хиляди евро, която Европейската комисия (ЕК) може да наложи на страната ни поради тези ограничавания.

Още през 2015 година от европейската институция оповестиха, че започват процедура против България, Унгария, Латвия, Литва и Словакия поради условията, възпрепятстващи покупката на земеделска земя в страните членки.

Тогава от Комисията обясниха, че регулациите в петте страни отварят вратата за дискриминационно отнасяне на вложителите от други членки на Европейския съюз (ЕС).

У нас причина за отправеното от Европейска комисия предизвестие стана въведеното условие за уседналост за купувачите на земя в страната, без значение дали става въпрос за физически или юридически лица. Според него сходни покупко-продажби могат да се подписват единствено с лица, които са обитавали в България през последните 5 години.

В идващите месеци обаче условието за уседналост може да остане минало, като последната дума ще бъде на Народното събрание. През предходната седмица за това заприказва земеделският министър Румен Порожанов, който изясни, че въпросът би трябвало да се реши до края на септември. В ефира на bTV той изясни, че след този период България може да бъде изправена пред Европейския съд.

По думите на Порожанов на първичен стадий на страната ни може да бъде наложена глоба от 830 хиляди евро плюс ежедневно начисляване на такава от 660 евро за просрочие.

Дали предлаганите от отрасловото министерство промени обаче ще влязат в действие остава под въпрос, защото не е несъмнено депутатите от Обединени патриоти ще ги поддържат.

" Ние от " Атака " и Обединени патриоти сме безапелационни - не би трябвало да се продава българска земя на чужденци. Реално половин България може би е купена от Турция, от турски предприемачи. Ние желаеме българските евродепутати и евроструктури да създадат по този начин, че българската земя да не бъде продавана на чужденци ", съобщи през днешния ден пред bTV Десислав Чуколов от партия " Атака ".

В ефира на малкия екран ръководителят на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите Светослав Русинов пък изясни, че даже и при сегашните условия чужденци съумяват да придобият земеделска земя в България, като заобикалят възбраната, употребявайки регистрирани у нас компании.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР