Скопие. Промените в Закона за финансиране на политическите партии дават

...
Скопие. Промените в Закона за финансиране на политическите партии дават
Коментари Харесай

„Tелма“ : Промените в Закона за финансиране на политическите партии дават възможност за корупция

Скопие. Промените в Закона за финансиране на политическите партии дават опция за корупци, написа македонското електронно издание “Телма “ .
Измененията в Закона за финансиране на политическите партии и Изборния кодекс, които бяха контрактувани зад очите на обществеността и не са били оповестени до тяхното експресно гласоподаване в Народното събрание, провокираха лавина от реакции. С измененията партиите получават повече пари от бюджета, легализират се земи благосъстоятелност на партии, реклама в медиите ще се заплаща с държавни пари и е доста значимо, че липсват механизми за надзор. Правителството твърди, че по този метод ще се понижи опцията за корупция, само че Марко Трошановски от Института за народна власт счита, че законовите промени не е трябвало да бъдат признати без контролни механизми.
Трошановски има вяра, че земята, която страните имат при законовите промени, би трябвало да бъде тъкмо посочена, защото част от партиите имат лична земеделска земя.
Медийните асоциации не утвърдиха измененията в изборния кодекс, които гласят, че страната ще заплати рекламата на партиите в медиите. Те смятат, че измененията са направени непрозрачни, с партиен консенсус и зад затворени порти и директно заплашват работата на медиите по време на предизборната акция.
Като изключително проблематично изменение на Изборния кодекс се счита, че е, че участниците в изборния развой се постанова да показват медия проекти за политическа реклама, което по-късно ще бъде платени от държавния бюджет на частните медии. Това е удар по независимостта на публицистичната политика и програмното наличие на медиите по време на предизборната акция, защото им се постанова програмна скица от страна на политическите партии.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР