Скопие. Българския народ, Църква, интелектуалци и общественици в тези може

...
Скопие. Българския народ, Църква, интелектуалци и общественици в тези може
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов: Българите успяват да спасят 48 хиляди евреи и затова заслужават уважение

Скопие. Българския народ, Църква, интелектуалци и общественици в тези може би най-жестоки времена, са съумели да спасят 48 хиляди евреи. Затова българският народ заслужава огромно почитание. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов в тирада, изнесена в границите на възпоменателна гала в Скопие във връзка 75-та годишнина от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония, като разясни, че съответното самопризнание към българите е изказано на празненство в Сингогата в София, извършено в събота, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “.
„ Разбира се, ние доста скърбим, по тази причина и през днешния ден сме тук, тъй като всеки човешки живот, всеки, който е изпратен да изгори в лагерите, не би трябвало да бъде забравян “, акцентира българският министър председател на събитието в памет на жертвите на Холокоста от територията на днешна Република Македония.
Същевременно министър председателят прикани: „ Не би трябвало да забравяме, то не било толкоз надалеч, а и единствено преди 20 година на територията на Балканите се разиграха не по-малко жестоки кръвопролития. Затова смисълът – с изключение на да изкажем своя реверанс, тъга към убитите, е да разберем, че на Балканите би трябвало да градим, да работим дружно, да вървим към по-добро устройство и - в случай че щете - народите ни да живеят щастливо и всичко това да остане в историята.
Ако позволим още веднъж сходни събития, тогава ние сме глупави. И ние, актуалните политици, носим отговорност. Така че светла им памет, не сме ги не запомнили, те са в нашето схващане и по тази причина всички сме пристигнали да почетем и поскърбим за тези, които не са съумели да се измъкнат от нацистката машина “, сподели още Бойко Борисов.
След речта си Бойко Борисов постави венец пред паметника на починалите евреи от територията на днешна Република Македония. Събитието бе проведено в двора на Тютюневия комбинат-Скопие, някогашния Монопол, откъдето през март 1943 година 7 144-ма евреи са откарани в нацисткия концентрационен лагер „ Треблинка “ в окупираната от нацистите Полша.
На събитието участва делегация на държавното управление в Скопие, водена от македонския министър-председател Зоран Заев, който също изнесе тирада пред присъстващите. Премиерът на Босна и Херцеговина Дениз Звиздич, който е на публично посещаване в Македония, също бе измежду гостите на възпоменателна гала. Сред другите посетители бяха министърът на външните работи на Полша Яцек Чапутович, а също и представители на Румъния.
В формалната делегация на София бяха включени също и представители на еврейската общественост в България.
Тереза ГЕРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР