Скелет в идеално състояние откриха археолози при разкопки на гробница

...
Скелет в идеално състояние откриха археолози при разкопки на гробница
Коментари Харесай

Забележителен скелет от древен град изуми археолози

Скелет в идеално положение откриха археолози при разкопки на гробница в античния град Помпей. Находката ще хвърли светлина и върху културния живот в града, преди той да бъде погубен при изригването на вулкан през 79 година, заяви Асошиейтед прес.

Бели коси и част от ухо дружно с кости и фрагменти от плат са открити в гроб в некрополиса на Порта Сарно, ситуиран източно от центъра на Помпей. Находката е необикновена, защото множеството възрастни по това време били кремирани.

Надпис на гробницата сочи, че тя е на Маркус Венериус Секундио, който провел представления на древногръцки в Помпей. Според специалисти това е първото удостоверение, че в Помпей гръцкият език е бил употребен паралелно с латинския.

" Представленията на древногръцки са доказателство за виталния и открит културен климат, характеризирал античен Помпей ", сподели във връзка находката шефът на археологически парк „ Помпей “ Габриел Цухтригел.

Изригването на вулкана Везувий през 79 година унищожава античния римски град. Разкопките през годините се натъкват на забележителни находки - гробници, колесници и жилища, декорирани с изящни стенописи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР