Скъпоструващата военна кампания на Русия в Украйна вероятно значително е

...
Скъпоструващата военна кампания на Русия в Украйна вероятно значително е
Коментари Харесай

ISW: Русия плаща огромна цена, за да атакува в Донбас

Скъпоструващата военна акция на Русия в Украйна евентуално доста е изчерпала запасите от съветско съоръжение и жива мощ , нужни за поддържане на сполучлива широкомащабна атака в Източна Украйна.

Това се показва в дневния разбор на обстановката в Украйна на Института за проучване на войната (ISW).

Министърът на защитата на Обединеното кралство Бен Уолъс съобщи пред Би Би Си, че Обединеното кралство не е виждало съветско " скупчване на сили, които да пробият в огромна атака ", и означи, че в този момент руснаците се пробват да напреднат в Донбас на голяма цена.

Уолъс пресметна, че Русия може да е заела до 97% от армията си в битката в Украйна и че бойната ѝ успеваемост е намаляла с 40% заради " съвсем първото равнище на безсилие от Първата международна война ", което мери съветския прогрес в метри в офанзиви на човешка вълна.

ISW не може да удостовери без значение оценките на Уолъс, само че забележката му, че Русия не разполага с задоволителна механизирана бойна мощност за пробив, подхожда на предходни оценки на ISW, съгласно които стандартната съветска войска би трябвало да претърпи доста възобновяване, преди да възвърне способността си да води ефикасна маневрена война.
 19FortyFive: Новият съветски бомбардировач Ту-160М е опасност за НАТО
19FortyFive: Новият съветски бомбардировач Ту-160М е опасност за НАТО

До предходната година имаше единствено девет тестови и 27 серийно създадени самолета.

Наблюденията на Уолъс също по този начин допускат, че Русия не разполага с неизползвани боеспособни запаси , способни да извършат огромна атака, каквато е и оценката на ISW.

Невъзможността на Русия да регенерира изразходваните механизирани транспортни средства в кратковременен проект в допълнение лимитира съветските благоприятни условия за водене на маневрена война. Международният институт за стратегически проучвания (IISS) заяви, че Русия е изгубила към 50 % от своите танкове Т-72Б и Т-72Б3М и доста танкове Т-80, което принуждава съветските сили да разчитат на по-старо съоръжение.

Подобни ограничения надали ще усилят потенциала на съветската отбранителна индустрия за бързо и огромно произвеждане на танкове и сигурно няма да го създадат в точния момент, с цел да повлияят на резултата от актуалната съветска атака или на украинската контраатака, почнала през идващите месеци.

Навременното доставяне на Украйна с танкове и бронирани машини от страна на Запада би понижило още повече способността на Русия да води механизирана война, защото тя се бори да възобнови отбранителното си произвеждане в близко бъдеще.

Украйна евентуално продължава да разполага с опция да стартира огромни контраофанзиви през идващите няколко месеца, само че способността ѝ да го направи евентуално зависи значително от скоростта и мащаба, с които Западът ѝ дава нужните запаси , изключително танкове и бронирани машини.
 Лондон: Русия е изгубила половината си танкове в Украйна
Лондон: Русия е изгубила половината си танкове в Украйна

Оценка на английски специалисти

Малко евентуално е съветският президент Владимир Путин да разгласи ограничения за по-нататъшна ескалация на войната в Украйна, нови огромни съветски мобилизационни начинания или друга значима политика в плануваното си послание към Федералното заседание на Русия на 21 февруари.

Обръщението на президента към Федералното заседание, отправено към съветската Държавна дума и Съвета на федерацията, е годишна тирада, въведена в съветската конституция през февруари 1994 година, която е почти еквивалентна на годишната тирада на президента на Съединени американски щати " За положението на съюза ".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи на 15 февруари, че съветските федерални телевизионни канали ще отделят един час за лъчение на обръщението на Путин към Федералното заседание на 21 февруари.

Руските военни неуспехи в Украйна не престават да лишават Путин от опцията да показа военните си триумфи пред съветската общност.

Руските военни не са постигнали забележителен действен триумф в Украйна от завладяването на Северодонецк през юли 2022 година насам.

Оттогава украинските сили са освободили съвсем 18 000 кв. км територия. Възможно е Путин да е насрочил обръщението към Федералното заседание с упованието, че съветските сили ще си обезпечат най-малко тактически триумф в региона на Бахмут, макар че съветските сили са спечелили единствено към 500 квадратни километра в региона на Бахмут при интензивни акции от 4 юли 2022 година насам, като в същото време са понесли извънредно доста жертви.
 Foreign Policy: За какво се е оказал прав Путин
Foreign Policy: За какво се е оказал прав Путин

Но съветският президент обърка доста неща и отрицателните последствия за Русия ще останат дълго откакто Путин напусне сцената

Путин би могъл да разгласи началото на следваща мобилизационна вълна, макар че множеството индикатори и оценки сочат, че той няма да го направи сега.

Кремъл продължава да поставя старания за цензуриране на инакомислието посредством тактики за заплашване на обществото . Председателят на Съвета на федерацията на Русия Валентина Матвиенко предложи на 15 февруари федералният контролен орган по връзките Роскомнадзор да разгласява лист с каналите на Telegram, които са враждебни на Русия, и да отбелязя тези канали с икони, указващи този статут.

Кремъл не е в положение да принуди Telegram да вкара тези икони и наподобява не желае да блокира Telegram, който проруските военни блогъри употребяват интензивно, с цел да приказват с съветския народ.

Вместо това описът евентуално има за цел да сплаши съветската общност и да я накара да се въздържа от присъединяване в наличие, което Кремъл счита за рисково за съветската сигурност.

Свързан с Кремъл боен блогър твърди на 15 февруари, че Иран и Русия основават и обменят технологии за високоточни бомби, ракети за безпилотни летателни апарати и бойни самолети. Военният блогър твърди, че Русия се е съгласила да закупи над 100 000 ирански артилерийски и минохвъргачни снаряди и изключително 152-милиметрови снаряди.

Блогърът Рибар съобщи, че Иран разполага с огромни ресурси от 122-милиметрови снаряди за гаубици D-30 и ракетни системи за залпов огън BM-21 Grad (MLRS).
 Русия осъди своя журналистка на 6 години затвор поради публикация за Украйна
Русия осъди своя журналистка на 6 години затвор поради публикация за Украйна

Мария Пономаренко обвинила съветските Военновъздушни сили в бомбардировка на театъра в украинския град Мариупол

Военният блогър изрече съмнение, че Русия може да употребява ирански пълномощници и сътрудници в Иран, Ирак, Сирия и други неназовани страни, с цел да се бият в Украйна.

Основни заключения
Скъпоструващата военна акция на Русия в Украйна евентуално доста е изчерпала съветските запаси от съоръжение и жива мощ, нужни за поддържане на сполучлива широкомащабна атака в Източна Украйна. Невъзможността на Русия да възвърне изразходваните механизирани материали в кратковременен проект в допълнение лимитира опциите на съветската войска за водене на механизирана маневрена война. Малко евентуално е съветският президент Владимир Путин да разгласи ограничения за по-нататъшна ескалация на войната в Украйна, нови огромни съветски мобилизационни начинания или друга значима политика в плануваното си послание към Федералното заседание на Русия на 21 февруари. Руските сили продължиха настъпателните си интервенции северозападно от Сватев и по линията Сватев-Кремина. Руските сили продължиха настъпателните интервенции към Бахмут, по западните околности на град Донецк и в западната част на Донецка област. Руски източници намекнаха, че украинските сили може да държат позиции на източния (левия) бряг на река Днепър в Херсонска област, макар че МСС не е следила удостоверение на изказванието. Кремъл продължава да финансира военните си старания в Украйна от районните бюджети. Руското държавно управление продължава да интегрира в допълнение окупираните територии в съветските управнически структури.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР