Скандал, свързан с наркотици, проституция и подкупи за обществени поръчки,

...
Скандал, свързан с наркотици, проституция и подкупи за обществени поръчки,
Коментари Харесай

Скандал с подкупи, наркотици и проститутки в Испания

Скандал, обвързван с опиати, проституция и подкупи за публични поръчки, раздрусва ръководещите социалисти в Испания преди парламентарните избори в края на годината, които съгласно социологическите изследвания партията мъчно ще завоюва.

В центъра на аферата е Хуан Бернардо Фуентес, който беше заставен да подаде оставка като социалистически народен представител от Канарските острови, предава БГНЕС.

Прокурорите настояват, че 60-годишният Фуентес, прочут още като Тито Берни, е събирал подкупи от предприемачи в подмяна на продобиване на публични поръчки, европейски фондове или освобождение от здравни инспекции по време на рецесията Ковид-19.

Твърди се, че с цел да се възползват от схемата, предприемачите са направили в началото заплащане в размер на 5000 евро на спортна асоциация, ръководена от Фуентес, посредством " медиатор " - предприемача Антонио Наваро.

В подмяна на спомагателни заплащания в размер на до 3500 евро предприемачите са получавали ВИП обиколки на Народното събрание или са били водени на празненства с кокаин, проведени в нощни клубове и четиризвездни хотели.



Наваро е декларирал пред испанските медии, че по време на пандемията е провел и вечеря в първокласен ресторант в Мадрид, на която са участвали 15 депутати от социалистическата партия, макар настоящите по това време ограничавания за пандемия.

Той е декларирал също, че е провел празненства за сътрудници предприемачи, които са включвали опиати, проститутки и консумация на виагра.

Испанските медии разгласиха фотоси на Фуентес, за които настояват, че на тях той е с проститутки в хотели. На една от фотосите се вижда по какъв начин жена прегръща голите гърди на Фуентес в хотелска стая.

Фуентес е направил хипотетичните закононарушения дружно с племенника си, който е отговарял за отдела по отглеждане на животни на Канарските острови.

Двамата мъже бяха арестувани на 14 февруари дружно с 9 предприемачи, които са разследвани за ролята им в по този начин наречената спекулация " медиатор ".

Фуентес отхвърля всички обвинявания против него, в това число потреблението на проститутки и приемането на опиати.

Аферата господства в заглавията на вестниците в Испания преди районните избори през май и общите избори, които се чакат през декември.

Тя е изключително смущаваща, защото Социалистическата партия на министър-председателя Педро Санчес желае да отстрани проституцията.

Досега проституцията беше толерирана в Испания, а доста обществени домове работеха като хотели или други места за настаняване, макар че половата употреба и сводничеството са противозаконни.



Скандалът се случва в миг, когато съгласно множеството социологически изследвания социалистите изостават от главната опозиционна консервативна Народна партия (НП).

Лидерът на Национален парк Алберто Нунес Фейхоо изиска парламентарните избори да бъдат изтеглени по-рано, с цел да съвпаднат с районните избори през май, потвърждавайки, че държавното управление " е изгубило доверието на испанския народ ".

Подробностите към абсурда са " толкоз неприлични, толкоз жалки, толкоз срамни и вредят толкоз доста на политиката и обществените институции, че не можем да продължаваме по този начин ", добави той.

Национален парк и крайнодясната партия Vox приканиха за основаването на парламентарна анкетна комисия за следствие на аферата.

Санчес стана министър-председател през юни 2018 година, откакто някогашният министър председател от Национален парк Мариано Рахой беше отхвърлен от поста с избор на съмнение, провокиран от корупционен скандал.



Социалистите се опазиха, като акцентираха обстоятелството, че незабавно след експлоадирането на абсурда са отстранили Фуентес.

Партията има " нулева приемливост " към корупцията, съобщи ръководителят на групата на социалистите в долната камара на Народното събрание Патси Лопес.

Министърът на парламентарните въпроси Феликс Боланос, който е считан за дясна ръка на Санчес, назова аферата " отвратителна ", а министърът на земеделието Луис Планас съобщи, че е " погнусен " от нея.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР