Скандал се разрази в парламента във връзка с комисията по

...
Скандал се разрази в парламента във връзка с комисията по
Коментари Харесай

Скандал в парламента за комисията по конституционни въпроси

Скандал се развихри в Народното събрание по отношение на комисията по конституционни въпроси, оповестява " 24 часа ".

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ помоли всички депутати да се срещнат със стенограмите от съвещанията в 48-ото Народно събрание и да се поучат от практиката за това какво вършат в 49-ото Народно събрание.

 

Тази комисия в 48-ото Народно събрание даже не можа да си откри и предмет на съвещанията, по какво ще заседава в този момент, попита той. И изясни, че сходна комисия може да има за предмет на разискване импортиран в Народно събрание план за промени в конституцията. Докато няма входиран подобен законопроект, не виждам предмет за такава комисия, сподели Карадайъ и предложи тя да отпадне от листата на непрекъснатите комисии. А в случай че бъдат импортирани промени в конституцията, тогава да се образува краткотрайна комисия.

В отговор ръководителят на комисията в 48-ото Народно събрание Атанас Славов подсети на Карадайъ, че и той е бил член на тази комисия. И изрази вяра да бъде импортиран подобен план в този мандат.

Десислава Атанасова обаче се опълчи на концепцията Народно събрание да не излъчи такава комисия. Първо, всички ние неведнъж сме заявявали, че желаеме да вършим конституционни промени, съобщи тя и подсети, че Движение за права и свободи даже са показали собствен план пред останалите групи.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи също се включи в дебата и предложи на водача си да напомни, че са правени промени в конституцията, без да има такава комисия.

" Ние разбираме две неща. Първо, че тази комисия се прави, тъй като може би ще има промени в конституцията, или второ - да се произнася преди Конституционния съд, преди него по предмета на работата му ", сподели Цонев. Според него разслояването на комисиите е излишно и сподели, че може да изброи най-малко 10 политики, по които също може да се създадат комисии.

" Господин Славов, вие бяхте ръководител на такава комисия в предходното Народно събрание. И имахте огромния дискомфорт да водите съвещания, в които и самият Вие да се чудите какъв предмет да им измислите. Спомням си едно съвещание с опити за групово четене на отчети на някои комисии. Колеги, мисля, че не приказва добре за Народното събрание ", сподели Карадайъ.

В последна сметка депутатите отхвърлиха настояването на Карадайъ със 124 гласа " срещу " и 17 " въздържали се ". Само 69 го поддържаха.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР