Скандал около открити отломки от предполагаема руска ракета назрява в

...
Скандал около открити отломки от предполагаема руска ракета назрява в
Коментари Харесай

Отломки от предполагаема руска ракета предизвикаха скандал между властите в Полша

Скандал към открити парчета от хипотетична съветска ракета назрява в Полша и повдига доста въпроси към военно-политическото управление на страната.

През април управляващите оповестяват, че са разкрили " боен обект " в гора наоколо до югоизточния град Замошч, само че не дават детайлности към произхода му. Оказва се обаче, че казусът въобще не е нов и високопоставени представители на полската войска са знаели, че обектът е паднал в страната още на 16 декември 2022 година

По предварителна информация в медиите се приказва, че ракетата е изстреляна от територията на Беларус. Военните са знаели за случилото се, само че месеци са го крили от обществеността, тъй като не са съумели да локализират къде тъкмо е паднала ракетата. Търсенето се проваля, по тази причина те вземат решение да засекретят тази информация.

Най-големата онлайн платформа за вести в Полша " Onet " оповестява, че решението е взето не на военно, а на политическо равнище. Министерството на защитата основателно се е страхувало, че това ще докара до величествен скандал към противовъздушната защита на страната.

Управляващите обаче дават друга версия. Те акцентират, че армията е знаела за ракетата, само че не е уведомила държавното управление и наподобява се е пробвала да прикрие случая.

Военният министър Мариуш Блашчак изяснява, че инспекцията, която е изискал след намирането на обекта, е посочила, че Оперативното командване на въоръжените сили е получило информация от Украйна за допустима ракета, ориентирана към Полша, само че не е подхванало съответните дейности.

" Установено е, че на 16 декември Центърът за въздушни интервенции, зависещ на оперативния пълководец, е получил информация от украинската страна за обект, идващ се към полското пространство, който може да е ракета. Според констатациите от инспекцията оперативният пълководец не е извършил отговорностите си да ме осведоми... и други служби, планувани в процедурите, за обекта, който се е появил в полското въздушно пространство ", сподели Блашчак.

Полският министър председател Матеуш Моравецки също съобщи, че за първи път е схванал за съществуването на военния обект едвам през април.

През последните дни няколко полски медии оповестяват, че ракетата е съветската КH-55. Новината беше обявена първо от частния ефирен оператор RMF FM, който се базира на собствен източници и предварителните изводи на Технологичния институт на полските военновъздушни сили.

KH-55, която на полски език се именува като CH-55, е крилата ракета с въздушно базиране, създадена от Съветския съюз, която може да носи нуклеарна бойна глава. Правителството и военните сили към момента не са коментирали произхода ѝ.

Това е вторият случай, при който военновъздушната защита на Полша е в центъра на скандал. През ноември 2022 година друга ракета падна наоколо до границата и умъртви двама души. Властите подозират, че това е била погрешно изстреляна украинска ракета за противовъздушна защита.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР