Скалният манастир край Крепча пази най-стария надпис на кирилица на

...
Скалният манастир край Крепча пази най-стария надпис на кирилица на
Коментари Харесай

Кои са буквите, на които е войната в новия сериал на БНТ?

Скалният манастир край Крепча пази най-стария надпис на кирилица на Балканския полуостров. Буквите са изсечени от 921 година, по времето на цар Симеон Велики.

Надписът се намира върху канара, покрай монашеска килия. Вероятно е оставен от духовник на име Антоний.

Надписът е датиран от проф. Казимир Попконстантинов от Великотърновския университет.



В научните среди има съществени разногласия по какъв начин е зародила кирилицата. Все отново една от тезите, която се постанова, е, че писмеността е основана от цар Симеон и интелектуалците в неговия двор. Сред тях са една част от учениците на Кирил и Методий и техни ученици. Няма еднопосочен отговор и за какво се е наложила кирилицата, а не глаголицата.



Създаването на тази книжовност ще остане в историята като едно от делата, с които най-вече се гордеем пред света. И от Х век до през днешния ден ще продължаваме да показваме с нея нашите мисли и да отстояваме изречените думи.



Към " Златния век " ни връща новият сериал на Българска национална телевизия " Войната на буквите ".

Именно тогава цар Симеон е трансформирал Първата българска страна в една от най-силните в Европа , само че в края на своето ръководство, от ден на ден го тревожи какво и кого ще остави след себе си.



Докато в учебниците по история откриваме обстоятелствата за величието, неподвластни на времето, героите във " Войната на буквите " имат своите човешки черти. Те ги водят в битката им за превъзходство и отстояването на любовта и ползите.

А щом навлезем в това поле, към този момент нищо не е единствено черно или бяло. Там всеки се стреми да промени своята орис и да вземе повече от това, което му е отредено.



Най-малкият наследник на цар Симеон Баян (Даниел Върбанов), търси тайната на изгубените антични български букви във времена на политически интриги и опити за избавяне на мира сред Преслав и Константинопол.



Българското господство е изправено пред голямо тестване , когато младият княз Баян се среща с внучката на византийския император – принцеса Мария (Климентина Фърцова). В историята участват още няколко персони, способни да трансформират хода на събитията – кралица Мариам (Теодора Духовникова), кавхан Сурсувул (Захари Бахаров) и княз Петър (Ненчо Костов).



А кой ще бъде спечелилият във " Война на буквите "?

За феновете остава да се потопят в сюжета от екрана. По-запалените по историята вероятно ще сверяват кое е написано в учебниците и кое е художествена небивалица.

Ще се опитат и да научат повече за тези, които са ни завещали " Златния век ". Може би ще познаят правилото, по което светът върви и през днешния ден - посоката зависи от това към коя част от него искаш да принадлежиш.



Снимки: Борис Славков

Силата, която води героите във " Войната на буквите " обаче, е словото. Важно е да си спомним за това " оръжие " във времето, когато хубостта на езика и посланията наподобяват все по-незначителни пред решенията, които би трябвало да бъдат следвани.

Сериалът " Войната на буквите " стартира на 15 янари и ще се излъчва всяка неделя от 21:00 часа по Българска национална телевизия 1.



Последвайте ни във и

Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР