Скалите на нос Скамни в Стария Созопол са нашарени с

...
Скалите на нос Скамни в Стария Созопол са нашарени с
Коментари Харесай

Самоук художник изрисува скалите на Созопол

Скалите на нос Скамни в Стария Созопол са нашарени с портрети на известни артисти, писатели и хора на изкуството. Техен създател е пловдивският самообразован художник Стойчо Гагъмов, споделя Dariknews.



В непосредственост до археологическите разкопки са изобразени портрети на Стефан Данаилов, Крикор Азарян, Татяна Лолова, Борис Христов. Всички те са нарисувани с авто бои. Сред тях и портретът на актьора- безгрижник Доси Досев, живял и влюбен вечно в античния град.

Дъщеря му, изкуствоведът Ива Досева е възмутена от рисунките и портрета на татко си. Според нея не става въпрос за изкуство, а за безспорен кич. Освен това мястото им не е на скалите в архитектурен и археологически резерват „ Старинен Созопол ”.



Тя разяснява също, че даже името на татко и е сбъркано. „ Той се изписва Доси Досев. Който е ходил на спектакъл и е гледал филми с него щеше да прочете в надписите вярното име. ”

Откакто се е появил портрета му на скалите Ива заобикаля да се разхожда там. Убедена е, че рисунките ще подразнят и други хора на изкуството, които обичат това място.

Художникът Стойчо Гагъмов изяснява, че рисува с авто бои, които ще устоят на скалите 50 години.

„ Досьо Досев е доста по огромен от всички в Созопол, по тази причина би трябвало да не го не помнят. Какво са се вторачили в един портрет, който е произведение на изкуството, това е концептуално изкуство ”, съобщи художникът.



От общината в Созопол отхвърлиха коментар, защото скалите били държавна благосъстоятелност. Ива Досева се надява на реакция от Министерството на културата.

„ Дали рисунките ме нервират естетически няма никакво значение. Но мисля, че това са скалите на исторически град, на археологически и архитектурен резерват, какъвто е Созопол. Това е свято място! И би трябвало към него да се подхожда много деликатно ”, съобщи за DarikNews.bg Ива Досева.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР