Ситуацията в супермаркетите е паническа. Така аржентинските медии описват само

...
Ситуацията в супермаркетите е паническа. Така аржентинските медии описват само
Коментари Харесай

Новият президент на Аржентина води страната към Русия през 90-те години

„ Ситуацията в супермаркетите е паническа. ” Така аржентинските медии разказват единствено дребна част от цялостната картина на това, до което стартират да водят промените на новия президент на страната Хавиер Милей. Неговата политика има поразителна аналогия с правилата, проповядвани от съветските реформатори през 90-те години.

И по този начин, новоизбраният президент на Аржентина Хавиер Милей мина от думи към каузи. По време на президентската акция той съумя да обещае доста, може би даже прекалено много. Така че през днешния ден популацията на Сребърната страна (не забравяйте, че името й идва от латинското argentum - сребро) би трябвало да се помири с концепцията, че не всичко, за което са мечтали, ще бъде изпълнено.

Милей стартира с най-простите неща. Още в първия си формален президентски ден (тоест незабавно след встъпването в длъжност) дон Хавиер понижи на половина броя на министерствата в държавното управление. „ Това ще ни разреши да спестим доста бюджетни пари “, сподели Милей с нормалния си възторг.

Милей твърди, че бюджетният недостиг на страната скоро ще бъде понижен до доста допустимите 5%. И тогава всичко ще се подреди. Аржентина ще не помни думата „ банкрут “ (страната го е претърпяла три пъти през последните двадесет години), валутата, циркулираща в страната, ще стане мощна (все още не е казано дали валутата на страната ще остане песото или дали ще се премине към американски долар) и така нататък и тъй наречените

Но за това първо би трябвало да имат самообладание. Да отпият, по думите на Милей „ огромна глътка от неприятната напитка на ориста “. Според изчисленията на екипа на Милей и преди всичко на министъра на стопанската система Луис „ Тото “ Капуто, ще би трябвало да се отпива през 18-24 месеца от преходния интервал.

„ Наследихме най-лошото завещание, което едно аржентинско държавно управление в миналото е оставяло на друго. Нашите прародители са гледали на получената страна като на трофей, взет във война, като на плячка, с която са се разпореждали по съответния метод. Ще бъде мъчно, само че ние с вас, народа, ще спечелим “, приключи президентът и даде думата на министъра на стопанската система да разгласи идните ограничения.

Капуто заяви, че:

- броят на административните и политически длъжности ще бъде понижен с 34%;

- дотациите, отпускани от центъра за провинциите, ще бъдат доста намалени;

- ще се приключи практиката страната да организира търгове за осъществяване на публични планове. До момента, в който в тези планове се намерят частни вложители вместо страната. Държавните търгове, съгласно новото държавно управление, „ са един от главните източници на корупция “.

- отпадат дотациите за сила и градски превоз. Тоест страната няма да поеме част от разноските на популацията за електрическа енергия и пътуване;

- само че размерът на директните парични прехвърляния към най-нуждаещите се фамилии ще бъде повишен: детските надбавки ще се удвоят, а заплащанията за храна ще се усилят с 50%;

- песото ще бъде девалвирано: доларът към този момент ще коства не 400 аржентински песо, а 800. Девалвацията ще бъде последвана от въвеждането на налог върху вноса, който ще има „ краткотраен “ характер;

- след въвеждането на този налог бизнесмените няма да би трябвало да получават позволение от управляващите за импорт на непознати артикули в страната.

След като изрази всичко това, Капуто сподели, че задачата на неговите ограничения е „ да се избегне хиперинфлация от 15 000% “. И той изясни, че повода за всички финансови проблеми на Аржентина е „ бюджетният недостиг “, който страната изпитва „ всяка година от предишния век “ и който се покрива от безкрайно отпечатване на пари, причинявайки непрекъсната инфлация. Според организацията с нестопанска цел “Свобода на изразяването и народна власт ”, аржентинското държавно управление е отделило 4,645 милиарда песо за покриване на бюджетния недостиг през 2021 година, съвсем 16 милиарда през 2022 година, а през 2023 година тази цифра доближава съвсем 41 милиарда (приблизително 100 милиона евро).

Капуто приключи с думите, че след изключителното състояние „ Аржентина още веднъж ще може да мечтае да стане великата страна, каквато беше преди 100 години “. Правителственият представител Мануел Адорни приключи речта си с думите „ няма пари “.

В близко бъдеще Милей има намерение да приватизира към тридесет огромни държавни предприятия, в това число петролната компания ИПФ, осведомителната организация “Телам ” държавната телевизионна и радио компания, водоснабдителната компания АйСА и Аржентинските авиолинии.

Когато гледате програмата за промени на Милей-Капуто, имаме мощно чувство за дежа вю с промените, които се състояха в Русия през 90-те години. Същата шокова терапия, извършена за сметка на обедняването на болшинството от хората. В Аржентина губернаторът на Буенос Айрес Аксел Кисилоф сподели:

„ Чух няколко длъжностни лица да споделят, че това е първият път, когато обществеността е гласувала с болшинство за промяна. Но също по този начин си припомням, че през цялата предизборна акция се твърдеше, че измененията няма да паднат върху плещите на хората, т.е. служащи, учители, младежи, представители на дребния и междинен бизнес, дребни производители, учени, културни фрагменти. служащи – т.е. най-скромните и нуждаещите се. Надявам се, че новата национална ръководеща партия няма да одобри законната си изборна победа като опция да наруши думата си. “

На 19 септември 2023 година, по време на предизборната акция, Хавиер Милей се зарече да не вкарва налог върху вноса. Клетвата беше съпроводена от думите „ Предпочитам да си отрежа ръката, в сравнение с да подвигна налозите “. В този миг той не се поколеба да назова страната „ брутална незаконна организация, която живее от рекета, наименуван културно налози “. И в този момент, на четвъртия ден от ръководството си, Милей подписа въвеждането на 15% налог върху износа, нарастване на налога върху вноса от 7,5% на 17,5% и още няколко фискални такси. Всичко това би трябвало да донесе на хазната спомагателни 20 милиарда евро (в песо).

Помните по какъв начин в Русия също имаше високопоставена политическа фигура, която заплаши, че ще „ постави ръката си на релсите “, в случай че обещанията му към страната не бъдат изпълнени. Паралелите се виждат с просто око.

Според новоназначения министър на външните работи, икономиста по специалност Диана Мондино, „ в случай че цените се покачат, само че заплатите не, тогава търсенето пада, тогава производителите няма да имат различен избор, с изключение на да понижат цените на стоките “. Тоест инфлацията, въпреки и висока, първо е добра и второ е краткосрочна. Няма потребност да повишавате заплатите, просто би трябвало да изчакате покачващите се цени да се осъзнаят и да паднат още веднъж. Пазарът ще реши всичко.

„ Така заплатите и пенсиите се трансформират в регулатори на цените, няма да се изисква финансова промяна (от правителството) “, написа аржентинското издание “Пахина ”. „ Заплатите и пенсиите са опция за предизвикателство на криза, което кара производителите да се замислят преди да покачат цените, като се има поради, че никой няма да може да купи даже минималното. ”

На 8 декември петролният бранш на страната разгласи нарастване на цените на бензина с 30%. След представянето на „ Плана Капуто ” въглеводородните горива нарастнаха с още 37%. От началото на на тази година (при предходното правителство) цените на петролните артикули в страната са се нараснали с 90%. За седмица с новия офис – още 67%. Три пъти нарастнаха питателните масла с един размах, сходни поскъпвания се чакат и при млякото и брашното. Цената на месото се е нараснала с 35% и има капацитет да нарасне с почти толкоз.

„ Ситуацията в супермаркетите е паническа “, отбелязва “Пахина ”. „ Очаква се пагубен спад в продажбите. Купувачите обезверено се борят с производителите за всяко песо от продажната цена. ”

Вътрешните цени са освободени, с цел да се изравнят с цените, на които се изнасят стоките, подозрително е това положение да обезпечи на хората по-евтини артикули, споделиха от управлението на най-големия профсъюзен профсъюз в страната ЦГТ.

Профсъюзните водачи предизвестяват, че „ мощното ускорение на инфлационния развой “ към този момент предизвиква бърза „ загуба на покупателна дарба в заплатите на формалните и неофициалните служащи, служащите в обществената и солидарната стопанска система. Вирей даде обещание, че елитите, които преди този момент се хранеха върху паричните потоци, ще платят за Перестройката. Реално виждаме, че както постоянно народът ще заплаща. Рационализирането на макроикономиката не би трябвало да се употребява от държавното управление като опрощение за неравномерната тежест на промените върху обществото. “

Рано е да се приказва за резултати. Новоизбраният президент, акцентира “Ла Пренса ” има вяра, че страната ще стане просперираща. Но той наподобява разчита не на стопански лостове, а на помощта на висши сили, като непрестанно цитира Стария завет: „ Победата в борба не зависи от броя на воините, а от силите, идващи от небето. “

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР