“Ситуацията в момента изисква изцяло да се промени стратегията. Предлагаме

...
“Ситуацията в момента изисква изцяло да се промени стратегията. Предлагаме
Коментари Харесай

Доц. Любомир Киров: Нямаме пациент със симптоми, който да сме решили да тестваме и да не е излязъл позитивен

“Ситуацията сега изисква напълно да се промени тактиката. Предлагаме първо да се усили броят на признаците на, по които можем да назначаваме, и те да са два признака. Защо? За да може да се обхване най-много брой хора “. Това сподели в предаването “Лице в лице “ по БТВ ръководителят на сдружението на общопрактикуващите лекари доцент Любомир Киров.
" Има някои признаци, които са доста присъщи, и даже един да има, няма какво да се чудим. Загубата на подушване или усет е доста присъщ, само че за жалост, той идва на малко по-късен стадий. Може и първоначално, само че нормално е малко по-късен признак.
 Личните лекари оферират: Бърз тест при 2 признака, при негативен резултат и влошено положение - PCR Личните лекари оферират: Бърз тест при 2 признака, при негативен резултат и влошено положение - PCR
От идната седмица персоналните лекари ще могат да издават направление за PCR тест. Но при какви условия? Преговорите за това към момента не...
" В нашата работа забелязахме, че има и други недоволства, които не се загатват постоянно в литературата, само че ги има -  тежест в гърдите, болежка може да има, не болежка като при инфаркт, друго имаме поради. Имал съм да вземем за пример възрастен човек, който е единствено със мощна изнемощялост и с такава тежест в гърдите, няма температура, нищо, само че на рентгенографията имаше и пневмония даже. Тоест картината е доста друга “, сподели той.
" При нас е целесъобразно да има телефонна консултация, само че действителността е друга. Идват хора в кабинета. Хората не са отговорни, един схванал, различен не схванал ", добави доцент Киров. По думите му бързите антигенни проби са по-ефективни – получаваш резултат в границите на 15-20 минути. Те могат да се правят от всяка една лаборатория, не изискват характерно съоръжение, както е при PCR тестванията.
" Това, което е посочено в съответните източници, че на 98 % са съпоставими двата теста, като антигенният тест има малко по-ниска сензитивност и по-висока специфика, само че това по никакъв метод не понижава потребният резултат. Очакваме управляващите занапред да кажат, както виждате министърът развя нашето писмо от октомври – то е било от средата на октомври, когато беше друга обстановката. Там ние бяхме писали 4 признака, само че от Касата идват 5. Ние нямаме пациенти, които да са с 5 признака, това е извънредно рядко. Каква е задачата? Ще оказваме помощ ли или ще си търсим кой направил, какво направил? Освен в случай че аз не извърша една благородна неистина, която бих правил всякога. Досега нямам пациент, който да сме решили да тестваме, тъй като имаме подозрения и да не е излязъл положителен. Това приказва, че имаме задоволително добра преценка. Трябва да са по-малко, с цел да може да се обзет повече хора “, добави доцент Киров.
По думите му, трябват рационални ограничения, които да дадат време освен за лекуването, а и време, в което този вирус да се промени – да му намалее заразността, патогенността, това с което поврежда организма. " За ваксини се приказва за април, за май, там нищо никой не подсигурява на 100 %. Можем да опростим уравнението, нямаме характерно лекуване. Нямаме лекарство, което да го излекува и да сме сигурни. Нямаме още ваксина. Можем да откриваме бързо, да се изолират хората, да не се популяризира бързо инфекцията, да носим маските “, сподели още доцентът.
 Какво да вършим при подозрения за COVID-19 - препоръките на Пирогов Какво да вършим при подозрения за COVID-19 - препоръките на " Пирогов "
Какво да вършим при подозрения за COVID-19 - препоръките на " Пирогов ". Насоки и рекомендации за профилактика и реакция при подозрения за COVID-1...
" Личните лекари издават болничния от началото на позитивирането на теста ", изясни доцент Киров. Тестът става след два дни, аз за тези два дни издавам болничен за нещо друго. " Който е карантиниран с наставление на РЗИ би трябвало да получи болничен от лекаря си, тъй като не цялото семейство е записано при еднакъв доктор ", добави той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР