Ситуацията в Германия става все по-тревожна. Интензивните отделения са на

...
Ситуацията в Германия става все по-тревожна. Интензивните отделения са на
Коментари Харесай

Коронавирус в Германия: препълнени клиники, рекорден брой заразени, а властите още спорят за мерките

Ситуацията в Германия става все по-тревожна. Интензивните отделения са на ръба, за последното денонощие бяха регистрирани рекорден брой жертви и новозаразени. Ангела Меркел упорства за цялостен локдаун още преди Коледа.

За последното денонощие в Германия са регистрирани 29 875 новозаразени с ковид - толкоз доста, колкото в никакъв случай до момента. И броят на смъртните случаи, свързани с COVID-19, е рекордно висок - 598. Предходното денонощие жертвите на COVID-19 са били 590.

Над 20 000 жертви в Германия

Така от началото на пандемията до момента в Германия общият брой на смъртните случаи, свързани с новия ковид, доближи 20 970. А позитивните проби са общо над 1,27 милиона. Според преценките, над 942 000 души към този момент са оздравели. Към момента репродукционното число е 1,03. Това значи, че 100 инфектирани сега заразяват 103 други хора. От няколко седмици тази стойност се движи към 1. Ако за по-дълъг интервал от време остане под 1, разпространяването на вируса ще забави темповете.

На този декор в Германия се водят диспути за по-строг локдаун от настоящия. На 2 ноември в страната бе въведен непълен локдаун - културните институции като театри и опери, спортните центрове, измежду които басейните и фитнесите, затвориха порти. Ресторантите, кафенетата и нощните заведения също затвориха. Както и местата за развлечения като центрове за боулинг или ледени пързалки. Отворени останаха учебните заведения, детските градини и магазините. Контактите бяха лимитирани до срещи сред две семейства с до 10 души над 14 години. А за Коледа - с до 15 души над 14 години.

По-строг локдаун?

Тези ограничения обаче явно не помогнаха за намаляване на броя на новите инфекции. Затова гласовете за корав локдаун се ускоряват от ден на ден. Канцлерката Ангела Меркел и министър-председателите на 16-те федерални провинции обаче не могат да реализират компромис по отношение на началото и типа на по-строгия локдаун. Меркел и шефът на канцлерската работа Хелге Браун от дълго време упорстват за по-строги ограничавания - даже още преди Коледа. И немският институт " Роберт Кох " упорства за бързото въвеждане на по-строг локдаун. Това обаче провокира опозиция у някои министър-председатели.

Очаква се канцлерката и министър председателите на обособените федерални провинции да обсъдят обстановката в неделя, 13-и декември. На фона на растящия брой новозаразени, е съвсем несъмнено, че ще бъде признат по-строг локдаун до 10 януари. Една от предстоящите ограничения: затваряне на всички магазини без тези, продаващи артикули от първа нужда. Все още обаче не е ясно от кой момент ще влезе в действие. И до момента в който се търси компромис за национално решение, някои федерални провинции взеха независимо решение за налагането на по-строги ограничения.

Някои провинции към този момент стягат рестриктивните мерки

В Саксония от понеделник, 14 декември, влиза в действие по-строг локдаун, който ще важи до 10 януари: учебни заведения, детски градини и огромна част от магазините ще бъдат затворени. Единствено по Коледа ще има леки изключения: за празниците ще могат да се събират до 10 души от едно семейство. След това още веднъж влиза в действие правилото за срещи с до петима членове от две семейства. И Берлин обмисля по-строги ограничения, които да важат до 10 януари. Кметът Михаел Мюлер допуска, че в страната ще се стигне да общонационален триседмичен локдаун, който ще влезе в действие от 21 декември. В Тюрингия всички магазини - без тези, които продават артикули от първа нужда, ще затворят порти от 19 декември нататък. И в редица други провинции ще се премине към по-строги ограничавания, само че в множеството плануват изключения за коледните празници и нова година.

Докато германците към момента не са стигнали до единомислещо решение за празниците, Франция към този момент разгласи, че постанова вечер час, който ще важи и за Нова година - французите нямат право да напущат домовете си сред 20 ч вечерта и 6 ч сутринта. Страната върна и някои от другите ограничавания, защото още не е постигнала задачата си от под 5000 нови инфекции на ден. Там за последните 24 часа новозаразените са над 14 000, а общият брой на жертвите от началото на пандемията до момента е 56 000.

От " Шарите " бият паника

В четвъртък вечерта, 10 декември, по обществено-правната телевизия АРД ръководителят на управителния съвет на берлинската клиника " Шарите " Хейо Крьомер изрази сериозна угриженост за положението на интензивните отделения в страната. По думите му, отделенията са претрупани, лекарите работят на ръба на силите си. Свободните кревати с обезпечен личен състав са все по-малко, акцентира той.

" Съвсем скоро ще се окажем на границата на вероятното ", сподели той. От общо 442 кревати в интензивното поделение на " Шарите ", 129 са заети от пациенти с COVID-19. А те се нуждаят от необятна палитра грижи. Около 70% от тях са на изкуствено дишане.

" Броят на свободните кревати се показва по подвеждащ метод. Едно легло в интензивно поделение може да се счита за свободно единствено когато за него има и задоволително личен състав. А кревати с задоволително личен състав в интензивни отделения в Германия към този момент няма доста ", акцентира Крьомер. Той сподели още, че за грижите за пациенти с COVID-19 са били преместени доста лекари и медицински сестри от други отделения. Освен това към 65% от интервенциите са били отсрочени поради високия брой пациенти с ковид.

" Германия се нуждае от дълготрайна тактика "

И президентът на Камарата на немските лекари Клаус Райнхард акцентира, че обстановката в немските клиники е тревожна. Той пледира за бързо ограничение на контактите, което може да бъде реализирано с по-строг локдаун сред Коледа и 10 януари. Райнхард обаче прибавя, че е заблуда, в случай че " си мислим, че след две седмици ограничавания ще се оправим с пандемията ". След разхлабването на ограниченията броят на новозаразените още веднъж ще се увеличи. " по тази причина най-сетне би трябвало да бъдат създадени концепции, които да важат в цялата страна ", сподели той и дава за образец решението на Тюбинген да раздава гратис FFFP_2 маски на възрастните хора, да се вкарат специфичен час за извършване на покупки единствено за възрастните и да се оферират таксита на цени на автобусните билети.

" Дори и през януари да стартираме с имунизирането, ни е нужна дълготрайна тактика, която да е ясна и разбираема за популацията ", споделя Клаус Райнхар. Със настоящето " Лутане насам натам и кръпки от правила губим утвърждението на популацията за нужните ограничавания ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР