Ситуацията с войната в Украйна е безкрайно сложна, защото една

...
Ситуацията с войната в Украйна е безкрайно сложна, защото една
Коментари Харесай

Мирослав Зафиров: Когато се води война, не е редно да обсъждаме какво е можело да се направи

" Ситуацията с войната в Украйна е безпределно комплицирана, тъй като една страна ( Русия - б.р.), която до неотдавна беше възприемана като един от стожерите на международния ред, бидейки страна членка на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, прави дейности против суверенна страна , без значение от своите причини. Не виждам учредения да сме прекомерни оптимисти за момента ".

Това сподели пред БНР дипломатът Мирослав Зафиров, работи в Представителството на Организация на обединените нации за Близкоизточния кротичък развой. По думите му към този момент се прави разбор за какво Съветът за сигурност не действа в своя най-хубав вид.

Той посочи, че " казусът в Украйна не се случва от седмици ":

" Провалът на договарянията за асоцииране на Украйна в Европейски Съюз, който се случи 2013-2014 година, докара до това, което в следствие стана в тази страна. Не е редно сега, когато сме очевидци на тази война, да обсъждаме какво е можело да се направи. Каквото е можело, е направено, явно е, че не е било задоволително ".

По думите на дипломата най-важното е вратата за договаряния сред Русия и Украйна да остане отворена:

" Страшното ще бъде, когато тази врата се затръшне. Ролята на медиаторите е доста значима ".

Мирослав Зафиров дефинира Турция като подобаващ медиатор :

" Тя е основна страна в Черноморския район, има контакти и с Русия, и с Украйна. Турция добре се нарежда освен в районен проект, само че и в интернационален. Очевидно тя съумява да бъде медиатор ".

Според дипломата външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу може да бъде много подобаващ медиатор в договарянията за мир сред Москва и Киев .

Интервюто на Снежана Иванова с Мирослав Зафиров в предаването " 12+3 "  можете да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР