Ситуацията с коонавируса в страната в момента е под контрол,

...
Ситуацията с коонавируса в страната в момента е под контрол,
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Covid-19 върна развитието на света с 10 години назад

Ситуацията с коонавируса в страната сега е под надзор, само че учените са безапелационни, че такива вируси ще идват и в бъдеще. Това сподели основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев в предаването " Денят стартира " по Българска национална телевизия.

По думите му, колкото повече отминават събитията, толкоз повече хората стартират да си желаят остарелия живот и преценката да става по-различна.

" Анализ би трябвало да се прави доста деликатно. Тезата по какъв начин някой плашел за мен е безусловно неприемлива. Когато излизаш и даваш информация предния ден какво се е случило - това не е плашене, а информиране и предоставяне на препоръки какво да правиш, с цел да се предпазиш. Много хора починаха и това е стрес освен за България, само че и за целия свят. Никакъв терористичен акт не може да върне развиването на света с 10 години обратно, само че този вирус го направи. Ако имаме време до идващия, тъй като неизбежно подобен ще пристигна, а учените са безапелационни, че такива вируси ще идват, колкото сме повече готови, толкоз по-добре ", уточни Кунчев.

Главният държавен здравен контрольор е безапелационен, че ограниченията против ковид са доста премерени, както и стъпките за разхлабването им.

" Нетърпението ни да се върнем към естествения живот е огромно, само че пътят към него е имунизацията. Ситуацията в страната сега е под надзор доколкото заболяемостта е ниска. Когато имаме под 1% позитивни от всички проучвания, това е прелестно. Това се дължи главно на естественото развиване на епидемиологичния развой, само че и натрупването на преболедувалите и ваксинираните. Някои от другите болести се сринаха със 50% до 70%. Това всичко се дължи за ограниченията, тъй като това, което се отнася до ковид, се отнася и до другите вируси ", сподели още той.

" Темата за смъртността е огромен въпрос и разбор би трябвало да бъде изработен. Лично аз считам, че главната причина за високата смъртност е положението на нашата нация - възрастова конструкция, какви болести имат хората над 65 години, а в случай че забележим статистиката за затлъстяване и инфаркти, ние отново сме на първите места. Няма по какъв начин на този декор да е друга смъртността ", добави той.

Доц. Кунчев сподели още, че през идващите дни в България ще бъде реализирана 15% покриваемост на имунизиране, само че в случай че се работи с този ритъм ще има остатък на ваксини.

" Ваксинирането против Коронавирус върви относително добре. Бих желал да е много по-добре. Правим сред 20 000 и 25 000 имунизации дневно, което като ритъм не е задоволително, с цел да можем до есента да сме готови и да сме стигнали до 70-75%, което подсигурява, че в страната зараза не може да поражда. Далеч сме още от това. Какво ли не опитваме, с цел да имунизираме хората. Вървят нещата, само че би трябвало темпът да е доста по-голям. При нас може би тези дни ще покрием 15% покриваемост, в Румъния да вземем за пример са с 30%, а Израел да вземем за пример заплати 5 пъти по-висока цена за имунизациите, с цел да реализира бързо 80% покриваемост. Толкова ме боли като знам, че ние сме обезпечили имунизациите, обезпечили сме достъпа, само че хора се двоумят ", уточни Кунчев.

" Можем да създадем опит където желаете. Ако тръгнем и където желаете да се ваксиниране. Ако до 15 минути не получи имунизация, си мятам оставката. Където желаете - зелени коридори, общопрактикуващи лекари, където желаете с всички 4 ваксини. Няма друга страна в Европа, която да ги обезпечава толкоз бързо и налично ", съобщи Кунчев.

По думите му, България е почнала процедури за подаяние за избрани количества.

" Но тези ваксини са предопределени за нашите хора, с цел да създадем по този начин, че на есен да не пълним лечебните заведения и да не даваме жертви. Ваксината ще си остане незадължителна, само че е извънредно значимо да достигнем тези проценти на покритие, тъй като другояче ще си платим по-късно. Все още не се унищожават доста дози. Колегите доста добре възнамеряват отварянето на флакони. Използваемостта все още е доста добра ", сподели още той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР