Ситуацията с COVID-19 изглежда най-накрая е овладяна. Все повече държави

...
Ситуацията с COVID-19 изглежда най-накрая е овладяна. Все повече държави
Коментари Харесай

Вижте кои държави отмениха всички К19 ограничения за пътуване

Ситуацията с COVID-19 наподобява най-сетне е овладяна. Все повече страни анулират Коронавирус рестриктивните мерки за пътешестване и одобряват туристи без имунизационен документ или отрицателен тест, оповестява travelnews.bg . В редица страни пътуването към този момент прилича това от предпандемичните времена.

 

Първите страни, отменили ограниченията за пътешестване в Европа, бяха скандинавските. Към Дания, Швеция, Норвегия скоро се причислиха и Исландия, Швейцария, Полша, Англия и Ирландия. Последната страна, оповестила, че ще може да се пътува свободно до нея, е Нидерландия. От 23 март 2022 страната позволява прекосяването на границите ѝ без зелен документ.

 

Унгария от дълго време анулира наложителното носене на маски, само че към този момент може и да се пътува свободно до нея. На Балканите също има няколко варианти за пътешестване без документ и тест: Черна гора, Турция, Румъния, Сърбия и Словения. Португалия към момента има противоепидемиологични ограничения, само че един от островите ѝ Мадейра приема пасажери без спомагателни условия към тях.

Екзотичните страни се радват на огромен интерес и по-облекчени ограничения още от началото на зимата през 2021. Мексико е една от най-свободните откъм Коронавирус ограничавания, в това число и при идване на границата, където не се изискват никакви документи за имунизация или тестване. Карибите също не изостанаха и бързо последваха образеца на Мексико и улесниха прекосяването на границите си.

 

Доминиканската република, Аруба и Коста Рика са единствено дребна част от екзотичните места, които можете да посетите без да се притеснявате за Коронавирус документ и проби. Ако мечтаете за азиатско премеждие, Монголия е страната за вас. Не единствено анулира ограниченията при идване, само че и имунизира всички искащи туристи гратис. Ел Салвадор в Латинска Америка и Кения в Африка също свободно посрещат туристи, а Йордания е единствената страна в Близкия изток, която няма условия към пътуващите.

 

Други страни към момента не са подготвени да отворят свободно границите си, само че подхващат стъпки за облекчение на ограниченията за влизане или на територията си. Канада ще приема всички изцяло имунизирани чужденци, които идват за туризъм, от 1 април, а  в Италия от същата дата към този момент няма да е необходим супер зелен документ за достъп до хотели, заведения и други.

 

Тайланд се отхвърля от предварителния отрицателен PCR тест от 1-ви април, а Камбоджа ще приветства всички имунизирани туристи без спомагателни проби при идване. Индонезия освобождава всички идващи, без значение от имунизационния им статус, от карантина. В Германия пък ще може да се пътува свободно с трен, а маските остават наложителни единствено в градския превоз и лечебните заведения.

Въпреки това на връщане в България остава наложителното условие да визиите един от трите документа: документ за имунизация (валиден една година), документ за преболедуване или тест (PCR или антигенен), изработен авансово. Тези, които нямат нито един от трите типа документи, би трябвало да прекарат най-малко 3 дни под карантина, след което имат право да си създадат тест и да се освободят от карантината, в случай че той е негативен.

Пълен лист с дестинациите, които може да посетите без тест или зелен документ:

1. Дания

2. Швеция

3. Норвегия

4. Швейцария

5. Исландия

6. Полша

7. Англия

8. Ирландия

9. Нидерландия

10. Унгария

11. Мадейра

12. Черна гора

13. Турция

14. Румъния

15. Сърбия

16. Словения

17. Мексико

18. Доминиканска република

19. Аруба

20. Монголия

21. Коста Рика

22. Ел Салвадор

23. Йордания

24. Кения

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР