„Ситуацията не е страшна, но е нетипична за едно служебно

...
„Ситуацията не е страшна, но е нетипична за едно служебно
Коментари Харесай

Георги Стоев: Асен Василев трябва да има план Б за финансите на държавата

„ Ситуацията не е страшна, само че е нетипична за едно служебно държавно управление да се колебае какво тъкмо да направи с бюджета, гласуван от предходното държавно управление и той би трябвало да се извършва в тези рамки ", уточни пред БНР Георги Стоев, икономистза незнайните и рисковете,ако не бъде направена незабавна актуализация на бюджета.

„ При преходни интервали на промяна на държавни управления новата власт постоянно изяснява по какъв начин предходната не е направила нещо тъкмо най-после на мандата си както би трябвало.

Това, което е ново сега е апелът на финансовия министър да се похарчи остатъкът, който по принцип в България се прави с разпореждане на Министерския съвет, каквото разпореждане Министерски съвет може да одобри и като служебно държавно управление. Но самата процедура е по-различна. Но това не е трагично изключително. Но да - да се мисли за осъвременяване на пенсиите от първи октомври, като промяна препоръчана от длъжностен кабинет, това е обществен проблем, който не би трябвало се взема решение на коляно, това изисква дълготрайно решение ", уточни още в " Преди всички " Стоев.

" Сега по скоро в условишята на пандемия, на инфлационен напън, би трябвало да се мисли в посока редуциране на разноските от всички министерства, да речем от Министерство на туризма, да се насочат средства към Министерство на здравеопазването.

Има обаче един различен миг - другата седмица може да се окаже, че нямаме Народно събрание, това Народно събрание може да не изиска да прави бюджетна комисия и има доста хипотези, с които Асен Василев би трябвало да е подготвен да се оправи и да има проект Б. И тук вде неща - в случай че той вижда доста тежко финансово положение за някои групи от хора, би трябвало да се вземе това решение в Министерски съвет, в случай че няма такава група хора, тогава се върви към редуциране на разноските там където може и промени ", уточни още Георги Стоев.

Относно средствата по мярката 60/40, пари за избори две в едно и че има средства за добавка за пенсионерите от 50лв. единствено до септември Стоев уточни, че би трябвало да се каже ще се взема ли нов държавен дълг от държавното управление.

" В тази обстановка ще приказваме за метод, по който ще се изразходва остатъкът в бюджета, насъбран все още, т.е. става дума за политическо решение - дали тези пари да бъдат дадени на пенсионерите или на ресторантьорите? Това е политически въпрос, а не толкоз финансов ", счита Георги Стоев.

Според него служебният кабинет би трябвало да се оправи с идни избори и да се оправи с настоящите въпроси на страната.

Снимка: БНР
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР