Системата е в очакване на някакви промени, но в момента

...
Системата е в очакване на някакви промени, но в момента
Коментари Харесай

Бивш здравен министър: Болницата не е бизнес

Системата е в очакване на някакви промени, само че сега сме очевидци единствено на планове. Това съобщи някогашният министър на опазването на здравето доктор Таня Андреева във връзка промените в бранша.
Заради сериозната обстановка в опазването на здравето в Северозапада, през вчерашния ден медици от болничното заведение във Видин оповестиха, че са подготвени да подадат групова оставка. Освен тях, медиците във Враца също стачкуват.
" Докато няма концепция и съответен проект за смяна в структурата на лечебните заведения в страната и дейностите, които ще обгръщат, не можем да приказваме за затварянето им. Областните и университетските лечебни заведения са държавни и имат над 50% присъединяване на страната. Смисълът, когато са създавани, е бил да се обезпечи сложно грижата за пациентите. Ако някой стартира да закрива отделения или лечебни заведения, той би трябвало да предложи опция ", сподели Андреева.
" Болницата не е бизнес. Не можеш да пътуваш 100 и 200 км, в случай че животът ти виси на косъм ", уточни тя и даде образец с болничното заведение във Видин, където е закрито отделението по Акушерство и гинекология. " Ако една бременна жена има отлепване на плацентата, тя не може да пътува до най-близката болница, която е в Монтана ", изясни Андреева.
По думите й опция се обезпечава със Спешна помощ. " Много лечебни заведения висят на косъм - в Разград, във Враца, в Търговище " , означи някогашният министър на опазването на здравето.
Тя уточни, че доста клинични пътеки са погрешно остойностени. " Някои са мощно повишени. На лечебните заведения не са преведени пари, с цел да се увеличи фонд работна заплата. Здравеопазването би трябвало да се ръководи от хора, които са учили по какъв начин се ръководят лечебни заведения ", сподели още доктор Андреева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР