Системата e-CODEX ще подобри достъпа до правосъдие, осигурявайки съдебни процедури,

...
Системата e-CODEX ще подобри достъпа до правосъдие, осигурявайки съдебни процедури,
Коментари Харесай

Евродепутатът Емил Радев: Системата e-CODEX ще подобри достъпа до правосъдие за гражданите и бизнеса в ЕС

Системата e-CODEX ще усъвършенства достъпа до правораздаване, осигурявайки правосъдни процедури, които икономисват на жителите и бизнеса в Европейски Съюз старания, време и разноски. Така българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев разяснява новия дигитален инструмент за сигурен трансграничен правосъден продан на информация в Европейски Съюз, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Предложението за правилник за ръководството и финансирането на e-CODEX беше утвърдено съвсем с цялостно единогласие на взаимно съвещание на Правната комисия и на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Европейския парламент. Като докладчик по досието Емил Радев ще вземе присъединяване в идните договаряния с Европейската комисия и Съвета за формулирането на окончателния текст на регламента.

„ Системата e-CODEX дава решение на нуждата от оперативно съвместима, сигурна и децентрализирана информационна мрежа сред националните правосъдни органи в Европейски Съюз. Добрата съгласуваност е основна причина за трансграничното правосъдно съдействие по цивилен и наказателни дела”, уверен е българският евродепутат. По думите му по този начин освен ще се улесни достъпът до правораздаване, само че и ще се увеличи доверието сред другите правосъдни органи. „ За да подсигуряваме, че системата се употребява във допустимо най-вече производства, би трябвало да й осигурим дълготрайна резистентност и дейно управление”, безапелационен е Емил Радев.

Към момента за ръководството на e-CODEX дава отговор консорциум от държави-членки и организации, тъй че системата не се употребява на всички места в Европейски Съюз. Новият правилник ще сътвори правна рамка, която да разреши внедряването й на общоевропейско равнище, с цел да бъде непосредствено използвана във всички държави-членки. С ръководството й ще бъде ангажирана Агенцията на Европейски Съюз за широкомащабни осведомителни системи (eu-LISA).

Приетият в комисиите на Екологичен потенциал отчет съставлява позицията, която евродепутатите ще отстояват при договарянията по оферти правилник. Целта на промените е да се разшири опцията за потребление на e-CODEX във всички производства по наказателни и цивилен каузи в сходство с главните права и свободи и с разпоредбите на Европейски Съюз за отбрана на данните.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР