Сиренето и кашкавалът - с рекордно поскъпване за последната година.

...
Сиренето и кашкавалът - с рекордно поскъпване за последната година.
Коментари Харесай

Рекордно поскъпване: Кашкавалът мина 35 лева за килограм, сиренето удари 25 лева

Сиренето и кашкавалът - с рекордно повишаване за последната година. Средно по тържищата цените на млечните артикули са се нараснали с 40-50% от предишния ноември до момента, а до щанда в комерсиалната мрежа растежът е още по-голям. Така в магазините към този момент откриваме кашкавал за над 35 лв. за кг, а цената на сиренето доближава 25 лева

От сектора обясниха, че разноските за изхранване на животните и преправка на млякото са скочили най-малко двойно.

Млечните артикули са измежду храните с най-голямо повишаване през последната година, удостоверяват и от Комисията по стоковите тържища и борсите, която следи цените на едро.

“При кашкавала растежът е към 47% на годишна база, а при сиренето - 57, при маслото – 39, при киселото мляко – към 40 по отношение на същия интервал на предходната година ”, изясни Владимир Иванов от Държавната комисия.

Всеки разход за производството на литър мляко във фермата на Димитър Зоров във Врачанския Балкан върви нагоре през последната година - от изхранването на животните до превозването на суровината до мандрите.

“Първо, с цел да има мляко, би трябвало да има фуражи. Разходите за тях набъбнаха. Горивата нарастнаха двойно, а торовете – сред 4 и 7 пъти. Оттук набъбнаха разноските за изхранване на животните – най-малко със 100% ”, споделя Зоров.

“На равнище плантация главният разход, който е към 60% от всички разноски, е този за фуражи. От 2020 година те непрестанно покачват цените си и това продължава ”, сподели Божидар Иванов от Центъра за стопански разбори в селското стопанство.

Все по-скъпа става и преработката на млякото, пресмятат от сектора. “Производствените разноски на едно дружество са се нараснали с към 100% ”, пресмята Зоров. Затова и растежът в цените на продуктите, които излизат от мандрата му, бил неминуем.

“При 1.20 лева цена на сурово мляко не може да излезе кашкавал от производител на цена под 18 лева Няма по какъв начин да се случи, даже производителят да не осъществя облага. Имитиращите артикули може да бъде по-евтини, обаче кашкавал, създаден от българско кисело мляко, изработен както би трябвало, производител не може да го създаде под 18 лева./кг ”, изясни притежателят на мандра Никодим Войнов.

Той не изключва опцията количеството на българските млечни артикули съществено да намалее, което още повече ще вдигне цените им.

Ръстът на разноските във фермите и в мандрите бързо се придвижва по веригата. От предишния до този ноември на едро кг кашкавал е поскъпнал от 12.40 на 17.16 лева При сиренето растежът е от 7.81 до 11.41 лева, а при пакетче масло за една година цената е скочила от 2.02 лева до 2.74 лева, демонстрират плановете на Комисията по стоковите тържища и борсите.

От комисията, която следи пазара на едро, са надалеч по оптимистични и предвиждат нормализиране на цените на сиренето и кашкавала на щанда до края на годината.

 

 

Източник Нова телевизия
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР