Синоптиците от НИМХ са в протестна готовност. Те не са

...
Синоптиците от НИМХ са в протестна готовност. Те не са
Коментари Харесай

Синоптиците от НИМХ са в протестна готовност

Синоптиците от Национален институт по метеорология и хидрология са в протестна подготвеност. Те не са получавали нарастване на заплатите от две години.  В новия бюджет липсва актуализация на средствата, които са нужни за издържане на активността на Хидрометеорологичната работа, уточни пред БНР Анастасия Стойчева, началник на отдел " Метеорологични прогнози “ в Национален институт по метеорология и хидрология по БНР.

" През август бяха обновени бюджетите на научните организациии. При нас такова нещо не случи ". 

В Национален институт по метеорология и хидрология даже се е стигнало до понижаване на щатни бройки, означи тя в предаването " Преди всички ".

" Ние бяхме с 724 щатни бройки. Десет от тях отиват в Министерството на околната среда и водите, с цел да се сътвори дирекция " Политики по изменение на климата “. Да се взимат бройки от национална научна организация с оперативна активност и да се трансферират, с цел да се развива административно звено в министерство - това е повече от подозрително управническо решение ". 

Стойчева изясни,че има компликации с привличането на младежи.

" Началните заплати, на които имаме опция да назначаваме младежи, са извънредно ниски – от порядъка на 1200 до 1500 лева ".  Нямаме необикновен разговор с ръководещите, съобщи тя.

" Няма да изчакаме прекомерно дълго. В околните една-две седмици ще стартираме с протестни известия. Надявам се, че няма да се стигне до там, че да организираме ефикасни митинги пред министерството. Не  е обикновено да се принуждават учени да вървят и да скандират под каквито и да са прозорци “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР