Синдикатът на служителите в затворите в България (ССЗБ) реши за

...
Синдикатът на служителите в затворите в България (ССЗБ) реши за
Коментари Харесай

Надзирателите излизат отново на протести

Синдикатът на чиновниците в пандизите в България (ССЗБ) реши за свое съвещание на 2 май 2023 година да бъдат възобновени ефикасните протестни дейности на чиновниците в пандизите и арестите в страната.

В писмо до служебния правосъден министър Крум Зарков и зам.-министъра на правораздаването Мария Павлова синдикатът предизвестява, че ще предприеме протестни дейности, в случай че преди този момент няма реакция от страна на Зарков. В писмото е поискана среща, на която да бъде изработен опит за решение на зародилите въпроси и попречване на ескалацията на напрежение измежду чиновниците в местата за отнемане от независимост, посредством разговор.

Синдикатът стачкува по редица въпроси - нарушаването на отговорности на министерството по отношение на правата на чиновниците за информиране и консултиране, строгите ограничения за икономии непременно, честите случаи на експанзия, ориентирана против личния състав, работното време и изискванията на труд, в това число неизпълнението на задължения на министерството, реализирани с предходни държавни управления, оповестиха от организацията.

" С актуалното писмо Ви осведомяваме, че на извършено съвещание на УС, на 2 май 2023 година беше разисквана ситуацията в подразделенията на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " и гласувано с огромно болшинство в поддръжка на митинги, в отговор на водената политика в системата на пандизите ", се споделя в писмото до Зарков и Павлова.

Представители на структури на синдиката са алармирали за промени в организацията на защитата в пандизите и арестите в страната, които оказват отрицателно влияние върху равнището на сигурност, трудовите права и напрежението на работното място. Те предизвестяват, че в следствие от това ще спадне равнището на мотивация и ще се усилят просрочените отпуски и напускащите опитни чиновници. "... Постоянно се работи в недокоплект. Напусналите чиновници плюс сътрудниците, които са на школа, плюс тези, които са в болнични, са повече от едно поделение отсъстващи. Това води до огромно натоварване на останалите чиновници. С цел да се покрият изчезналите чиновници, се оголват постовете и се понижава сигурността в пандиза. За да няма ексклузивен труд и да се запълни наряда, в отпуск излиза единствено по един човек от поделение ", написа ръководителят на синдикалното сдружение във Враца. " Броя на застъпващите чиновници от НОС беше скъсен от 19 на 17. За през нощта 15. В зоната с нараснала сигурност, вместо двама, е един надзорник, другият при потребност е КО или ДГН. Охраната на външни постове е от наряда, защитата на доживотно наказани е от двама надзиратели, а на различен вид наказани и от един надзорник ", се споделя в писмо на зам.-председателя на секцията в Бобов дол. " В работния график няма планувани чиновници, които да сменят постовите, с цел да употребяват регламентираните си почивки (физиологични почивки, време за отдих, време за хранене). Това важи и за нощните наряди ", оповестяват чиновници от Стара Загора. " Огромно напрежение, натоварване, изтощеност и неспособност за физическо и психическо възобновяване преди идващ наряд ", регистрират като резултат от измененията в последните месеци от пандиза в Пазарджик.

От синдиката акцентират, че цитираните писма и споделените образци са десетки и преповтарят зародилите проблеми.

От организацията се обръщат към Крум Зарков с съответни упреци към Зарков за:

- продължаващото Ви отношение, показващо отказване ролята на синдикатите, като внушителен глас на чиновниците, и в нарушаване на съглашението подписано със синдикалните организации, разпоредбите за организацията и активността на Съвета за обществено партньорство в Министерство на правосъдието и директивите на Европейски Съюз по отношение на правата на чиновниците за информиране и консултиране;

- отхвърли Ви да отговорите публично на изпратените от нас документи по засегнатите по - горе тематики и други въпроси, свързани със служебните и обществено икономическите права и ползи на държавните чиновници в подчинените Ви дирекции.

Синдикатът на чиновниците в пандизите приканва правосъдния да насрочи до 10 май 2023 година среща за решение на зародилите въпроси, с цел да се избегнат ефикасни протестни дейности в системата на пандизите след тази дата.

В писмото до Крум Зарков и Мария Павлова синдикалната организация също по този начин систематизира в детайли настояванията си:

1. ССЗБ поддържа мнението и намира за изцяло целесъобразно настояването на личния състав с охранителни функционалности за неотложно преразглеждане на оповестените ограничения за строги икономии в структурите на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията ", маскирани като промяна в българската пенитенциарна система и наложени под предлог - основаване на " по-хуманни " условия за работа на надзирателите с смяна на работните графици.

Намаляването на часовете ексклузивен труд непременно, на процедура съставлява понижаване на разноските за сигурност. По наше мнение, което се поддържа и от мненията на голямото болшинство от настоящите основни надзиратели, командири на отделения и чиновниците на изпълнителски длъжности, слагането в риск на живота и здравето на личния състав в пандизите и арестите, и сигурността на лицата изтърпяващи санкции, не изисква спомагателна аргументация. В края на тримесечието имаме обстановка на действително понижение на разноските за ексклузивен труд в множеството звена, само че намаляването му в допълнение усили уязвимостта на личния състав и излага на риск дейностите засягащи правата на лишените от независимост. Или с други думи, до момента в който от една страна, налагате промени под предлог - основаване на " по-хуманни " условия за работа на надзирателите, от друга, одобрявате в допълнение понижаване на личния състав в работните смени, за редуциране на разноски, което утежнява изискванията на труд и усилва натоварването и възприятието за неустановеност в състава.

2. ССЗБ насочва ново искане към Министерството на правораздаването, по отношение на оферти законопроект за бюджет 2023 година на служебното държавно управление, за запознаване с плановете и стандартите за финансиране на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " и Главна дирекция " Охрана " (основно трудово заплащане, заплащания с непрекъснат темперамент, тласъци обвързани с резултати и оценка на представянето, щатна обезпеченост, финансови разноски и възстановяване изискванията на труд и др.).

3. ССЗБ упорства за неотложно и абсолютно използване на правилото на " нулева приемливост " към всевъзможни прояви на експанзия към личния състав в другите посоки на активност в местата за отнемане от независимост, арестите, Главна дирекция " Охрана ".

4. ССЗБ, като осъзнава, че обществеността би трябвало да бъде осведомена с проблемите в пандизите, които постоянно са невидими и подценени, само че имат основна роля в ежедневната работа по поддържане на сигурността в пандизите и ресоциализацията на лишените от независимост, и като регистрира значимостта на чиновниците, правото им на безвредно работно място, да приказват за заканите, корупцията и други нередности, афишира подготвеност за осъществяване на протестни начинания в град София и останалите градове на страната след 10 май 2023 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР