Синдикат Образование“ направи национално проучване по 12 важни приоритета в

...
Синдикат Образование“ направи национално проучване по 12 важни приоритета в
Коментари Харесай

Учителите са готови за национална стачка, ако не получат ръст на заплатите

Синдикат " Образование “ направи национално изследване по 12 значими целта в системата пред новия учебен министър. Освен това е осъществен разбор на готовността за митинги и стачка в очакване на новия бюджет за обучение за 2023г., оповестиха от КТ " Подкрепа ".

Респондентите учители, чиновници и заинтригувани са подредили по значимост просветителните акценти и политики:

- Промяна на образователните проекти, образователните стратегии с нови, освободени от огромния размер и сближени с естетиката на ученика.

- Незабавни промени в ЗПУО на база на досегашния разбор на синдикати и работодатели.

- Стратегия на финансиране на образованието с 6% от Брутният вътрешен продукт.

- Ситуиране на обезщетителни механизми за опазване от професионален стрес и прегаряне на учители и шефове, от които зависи качеството на българското обучение.

- Отмяна на Наредбата за приобщаващото обучение и основаване на нова, на база експертизата на синдикати и работодатели.

- Действащи наказания към възпитаници, които МОН и РУО да спрат да оспорват или анулират.

- Незабавно прекъсване на политическото толериране на родителите, като последните се включат във възпитателния развой със отговорности и права.

- Специално внимание на възпитанието и граденето на полезности в просветителните институции.

- Финансиране на педагогичен длъжности, от които просветителната система има потребност: асистенти, посредници, ресурсни учители, психолози, педагогичен съветници, кариерни консултанти и други

- Нова разпоредба за условия към шефовете на учебни заведения и детски градини и осъществяване на състезания с присъединяване на представители на синдикати и работодатели.

- Изграждане на ново отношение към българския възпитаник, учредено на правилата на основаване на цивилен умения.

- Процес на прекосяване на обучение без наложителни учебници.

На въпроса " С какъв брой би трябвало да се усилят учителските заплати след гласоподаване на бюджета на Република България за 2023 година “, 69,2 % от далите отговор чакат нарастване с 30%, 26% чакат нарастване с 20%, а останалите нямат мнение.

Подобно е разпределението в упованията за това от по кое време да се усилят заплатите, като 69,4% чакат нарастване от 1.01.2023г., а 26,7% чакат нарастването да се случи от 1.07.2023г.

56,2, или максимален % от интервюираните, са подготвени за ефикасна национална стачка, в случай че няма нарастване на работните заплати. 17,1% са за алегорична предупредителна стачка, а 9,6% са за не довеждане докрай на образователната година.

93% от респондентите са уверени, че учителската заплата би трябвало да резервира равнище 125% от СБРЗ за страната, а 91% считат, че България не може да си разреши недофинансирано обучение.

89,9% от участниците считат, че финансирането на българското обучение би трябвало да се реализира като дълготрайна инвестиция, а единствено 2,9% считат, че българската култура би трябвало да се влага като разход.

От изследването следват няколко значими извода:

Най-важната смяна за българските учители е смяната на естетиката и структурата на учебно-възпитателния развой. Незабавно би трябвало да се трансформират образователните проекти и да се понижи размерът познание за сметка на използване на наученото в реализация.

Промяната на учебния закон е към този момент доста значима, тъй като имаме експертизата от реализацията на просветителните политики с ясната преценка кои от тях работят, кои, за жалост, са фиктивни и кои са зловредни за българското обучение.

На трето място, респондентите класират по значимост финансиране на просветителната система, като тук се подчертава на дълготрайна тактика за финансиране на просветата в България с постигане на най-малко 6% от Брутният вътрешен продукт.

От останалите въпроси най-голяма за българското общество буди готовността за национална стачка при липса на нов бюджет за обучение. От опит знаем, че сходна стачка може да блокира всички публични и политически процеси в страната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР