Какъв вид договор следва да се сключва с лицата, които

...
Какъв вид договор следва да се сключва с лицата, които
Коментари Харесай

На трудов или граждански договор могат да работят студентите

Какъв тип контракт следва да се подписва с лицата, които не са приключили висшето си обучение и има ли значение за работещия и работодателя формата на правното отношение, дава отговор доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право и основател на платформата mywork.

За да се отговори този въпрос, на първо време дано в общ проект в резюме да напомним главните разлики сред трудовия и гражданския контракт.

Със сключването на трудов контракт поражда трудово правно отношение, което ви дава право на платени отпуски, открито работно време, повишено възнаграждение за нощен и ексклузивен труд, обезщетение при преустановяване на трудовото правно отношение, а след прекратяването му – можеш да получаваш обезщетение за безработица и други

Законът не позволява за избрани действия да се подписва цивилен контракт. Някои работодатели се пробват да прикриват трудови правни отношения като подписват цивилен контракти, но това можеш да им коства парична глоба от Инспекцията по труда.

Трудово правно отношение е налице, когато предметът на контракта е реализиране не на избран резултат (ушиване на дреха, слагане на плочки и др.), а даване на работна мощ т.е. самото полагане на труд.

При трудовото правно отношение служащият или служителят има закрепено работно време, несъмнено работно място, употребява пространствата и инструментите на работодателя си и е длъжен да се подчинява на неговите законни разпоредби, т.е. труд по трудово правно отношение поставя един служащ в завод, чиновник в офис, келнер или продавач, който би трябвало да бъде на работното си място по 8 часа дневно, от 9 до 17.30 ч.

При гражданския контракт предмет на договаряне е приключен артикул от труда – избран трудов резултат. При сключването на подобен контракт страните категорично се договарят за типа, размера, качеството и периода за осъществяване на предмета на контракта, както и за реда за отчитане на осъществяването.

В гражданския договор страните могат да уредят и други връзки между тях, като обезпечаването с материали, първични материали, оборудване и т. н. По принцип те се обезпечават от изпълнителя, въпреки че може да се контракти и друго. При трудовия контракт – материалните условия по закон са за сметка на работодателя.

Изпълнителят самичък провежда работата си, а възложителят може да управлява осъществяването по подобаващ метод, само че не и да дава инструкции на изпълнителя или да му постанова дисциплинарни санкции при несъблюдение на поетите отговорности. В тези контракти не се дефинира работно място, работно време, отпуски и други условия, права и отговорности, присъщи на трудовите правни отношения. Гражданският контракт не се записва в Национална агенция за приходите.

Фактът, че служащият или служителят е към момента учащ, по принцип не е спънка за встъпване в трудово правно отношение. Ако са налице съответните предпоставки, може да се намерения за подписване на трудов контракт за образование по време на работа или трудов контракт за стажуване, като и в тези случаи връзките сред страните се оформят като трудов, а не като цивилен контракт.

Както бе упоменато нагоре, ако въпреки всичко се избра сключването на цивилен контракт, следва да се отчетат рисковете при възможна инспекция от контролните органи по съблюдаване на трудовото законодателство. Инспекцията по труда нормално прави инспекция на текста на подписаните цивилен контракти, като може да събере и спомагателна информация за фактическите връзки сред страните.

Справка:

член 1, алинея 2, член 230, член 405а от Кодекса на труда
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР