През последния месец хората в България се оказаха в страната

...
През последния месец хората в България се оказаха в страната
Коментари Харесай

Николай Денков: ПП-ДБ сме гарантът, че мрачният сценарий за България няма да се състои – можем да бъдем нормална европейска България!

През последния месец хората в България се оказаха в „ страната на чудесата “, сподели акад. Николай Денков в декларация от трибуната на Народното събрание през днешния ден.

„ Безпрецедентно, двама министри бяха уволнени две седмици, откакто бяха назначени – без пояснение. Финансовият министър наплаши хората с погрешната информация, че хазната е останала единствено с 6,6 милиарда лева Десет дни по-късно, откакто влязоха постоянните приходи, в хазната се оказаха 10,9 милиарда лева

Министерският съвет позволи построяването на частна детска болница, с което обезсмисли построяването на държавна. И това се случи откакто отбелязахме значителен прогрес през последната година и възобновихме работата по националната детска болница. Проектът, който се пробваха да прокарат, беше спрян още по времето на Кирил Петков през 2021 година, тъкмо с аргумента, че не е от изгода за хората. Дали пък обяснението за това деяние на служебното държавно управление не е в разкритото от министър Хинков изказване на изтъкнат здравен кадър на ГЕРБ, че: „ Държавна детска болница няма да има “? Само бурната социална реакция блокира този опит да се трансформира здравето на нашите деца в следващия бизнес план за големи облаги на избрани предприемачи в опазването на здравето.

Дали по тази причина ГЕРБ и Движение за права и свободи не поддържаха оферти от нас Мораториум за разкриване на нови лечебни заведения до актуализацията на националната здравна карта? Защото точно тази карта демонстрира къде има потребност от здравни грижи за хората, а не къде са най-големите облаги от Здравната каса.

Служебният министерски съвет анулира решението, с което бяхме превели 780 млн. лева във фонда за енергийна сигурност.

И няколко дни по-късно стартира да плаши жителите с огромно покачване на цената на тока, тъй като … „ нямало средства в същия този фонд “. С какви причини - откакто през днешния ден цената на създадената електрическа енергия е доста по-ниска, в сравнение с по същото време предходната година. Някой разбра ли в тази страна, в това число и през днешния ден, какво ще стане с цената на тока – ще се усилва ли, с какъв брой?

В залата не можахме да разберем. Сигурен съм, че и жителите не знаят.

Национален осигурителен институт приготвя отчет, с който се пробва да спести 100 млн. лева от пенсионерите в България и 3 дни никой от страната не реагира. Едва след острата реакция на ПП-ДБ, народен представител от ГЕРБ се притече на помощ и изясни на служебния министър какво би трябвало да направи, с цел да се измъкне от скандалната обстановка. Сега споделят, че Надзорният съвет на Национален осигурителен институт гласоподава да съблюдава законът и нарастването сигурно ще е с 11%. Но каква е гаранцията, в случай че не приемем решение през днешния ден, че няма на следващия ден да се гласоподава друго от същия този контролен съвет?

Министърът на енергетиката се хвърля в PR акции да избави в общественото пространство загробващия контракт на Булгаргаз с Боташ, който е на път да банкрутира българското сдружение и да освободи българския пазар за нови играчи.

Но тези PR акции не отстраняват същинските проблеми на този контракт.

Служебният министър на нововъведенията и растежа ненадейно предложи ББР да раздава нисколихвени или безлихвени заеми за държавните чиновници, в нарушаване на Закона за ББР. Тази банка е основана да предизвиква развиването на дребния и междинния бизнес/ дребните и междинните предприятия, а не да служи за гратис финансиране на /физически лица/ - и то преди избори - за сметка на всички останали жители.

При нашето постоянно държавно управление можехме да осигурим средства за безплатното образование на 127 000 студенти и докторанти по държавна поръчка в университетите. Сега тези средства се оказа, че ги няма. Къде изчезнаха?

Без пояснения се уволняват хора, повтаряйки познатата картина от последния длъжностен кабинет, при който над 12 хиляди индивида бяха сменени без състезания за по-малко от година. Само месец след назначението на служебното държавно управление към този момент е заменен бордът на ДКК - таман откакто тази до неотдавна непрозрачна държавна конструкция стартира да връща предплатените милиони по инхаус контракти, подписани при кабинета Борисов. Набързо смениха ръководителите на Здравната каса и още куп структури в администрацията, без причини. Но пък анулираха уволнението на шефа на Пирогов, болничното заведение, в която чакаха ротацията, с цел да няма последици, в това число за реплики като „ би трябвало да усетят болката тези хора “.

Защо се случва всичко това?

Всъщност, виждаме една позната от близкото минало картина, която демонстрира какво ни чака всички нас, в случай че ГЕРБ и Движение за права и свободи още веднъж получат властта и ни върнат към познатата непоклатимост на “постната пица с бухалките ”.

Най-важните черти на този модел на ръководство са ясни:

- минимални заплати и пенсии, с цел да останат пари на края на годината и да се раздадат без публични поръчки на приятелите олигарси;

- ориентиране на големи количества от нашите пари и позволения за бизнес планове за същите тези олигарси, даже когато става дума за здравето на нашите деца;

- рекет върху бизнеса и присвояване на бизнеси с услужливата помощ на „ нотариуси и джуджета “, пропити в прокуратурата, антикорупционната комисия и службите;

- напън с компромати и неистини на всички, които се пробват да трансформират този нездравословен за хората и бизнеса модел.

С други думи, сервираха ни старите номера за измисления „ безпорядък и съсипия “ – подготвяйки по този метод почвата за модела на “постната пица с бухалките ”, в който пари за хората няма. Но за олигарсите има.

Всички тези дейности на служебното държавно управление, които наподобяват безредни на пръв взор, са добре позната тактичност от ръководството на ГЕРБ и Движение за права и свободи. По метода на тестът и грешката да видят къде могат да приберат пари от хората, с цел да останат „ мазнинки “ за разпределяне на приятелите от висините.

А назначенията във всички системи, в това число обучение, опазване на здравето, администрация са резервирани за партийни протежета с нагласени състезания.

И това е единствено началото – показано образно от тази демоверсия на планувания от тях кабинет на ГЕРБ и Движение за права и свободи с министър председател Борисов.

Ние от ПП-ДБ сме гарантът, че този тъмен и нездравословен за България сюжет няма да се състои. Но ни би трябвало още по-голяма мощ след тези избори.

И с цел да си подсигурят служебна победа за изборите и да откажат хората от гласоподаване, върнаха с цялостна мощ използването на служби и прокуратура като бухалки против всички неуместни и като чадър за комфортните. Да, ние сме от неуместните, тъй като няма да се откажем и няма да се уплашим. Компроматите с секрети записи по какъв начин търсим финансиране за предизборната си акция, пуделите и другите ченгеджийски номера единствено прикриват нежеланието на ръководещите да проверяват същински значимите случаи като Нотаруиса, Осемте джуджета, Турски поток, Боташ и всички гейтове от близкото и по-далечното минало. Така желаят ГЕРБ и Движение за права и свободи да живеем в България и се пробват да ни убедят, че различен път няма.

Това ли желаеме? Ще се примирим ли с концепцията, че няма да продължим по пътя на естествена европейска България, по който тръгнахме с нашето постоянно ръководство – с по-високи приходи и понижено неравноправие, без напън върху бизнеса и привличайки рекордни вложения, с грижа за хората в опазването на здравето, с нов модел от общински планове, които дават късмет на общините във всяка точка на България да облагородят средата, да оправят улиците и ВиК системите, с цел да живеят хората по-добре.

Истината е, че различен път има. Този път беше спрян с неуспеха на ротацията от Борисов и Пеевски. Но може да продължи, в случай че съберем болшинство за една естествена европейска България “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР