Синагога от седми век беше открита наскоро под жилищна къща

...
Синагога от седми век беше открита наскоро под жилищна къща
Коментари Харесай

Синагога от 7. век откриха под къща до Анталия СНИМКИ

Синагога от седми век беше открита неотдавна под жилищна къща в град Сиде, сподели шеф на обекта, който от години управлява разкопките в окръг Манавгат в южната провинция Анталия.

„ Имаше исторически записи, че евреите са живели в Сиде, само че открихме първото осезаемо доказателство “, сподели Фериштах Аланялъ, учен от Анадолския университет, пред осведомителната организация Демирорен.



Някои думи, написани в средата на синагогата, споделят: „ Йосиф от Коракесион, (днешния прилежащ град Алания), го посвети на сина си Даниел. “

Според професора Даниел е умрял, когато е бил единствено на две години и половина и Йосиф е платил разноските за ремонта на синагогата, овеконечавайки името на сина си.

На въпроса за какво е лишило толкоз време, с цел да се откри синагога в района, Аланялъ сподели: „ Не е елементарно, защото синагогите не са толкоз явни, колкото джамиите или църквите. Те са дребни постройки и след напускането на еврейте, те сами ги унищожават, с цел да не бъдат плячкосани от друговерци.


Ученият сподели, че има 90 настоящи аргеологически разкопки в Сиде. „ Имаме още доста работа, защото историята тук е безусловно под краката ни. Трябва да възпрепятстваме нелицензираните градежи в града и още артефакти ще излязат на нескрито.”


Сиде е древен град и прочут курорт в Турция, намиращ се на към 72 км от Анталия. Разположен е на дребен полуостров. Градът се загатва в Стария завет под името Сида. Днес Сиде е значим търговски център и разполага с пристанище. В самия град се намират останките на античния град Сиде. Той датира от VII век прочие Хр. Историческите монументи, които могат да се видят, са храма на Аполон, храма на Атина, няколко фонтана, античното пристанище на Сиде, театъра, двореца на епископа и базиликата към него, основния и източния портал на града и др.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР