Силно парализиран човек е успял да комуникира, използвайки нова brain-computer

...
Силно парализиран човек е успял да комуникира, използвайки нова brain-computer
Коментари Харесай

Нова технология помага на парализирани хора да комуникират

Силно неподвижен човек е съумял да комуникира, употребявайки нова brain-computer interface технология. Тя преобразува сигналите от мозъка му към гласовия му тракт непосредствено в думи, които се появяват върху екран.
Разработката е на откриватели от Университета в Сан Франциско. Тя съставлява по-естествен метод за връзка на хора със загуба на тирада по отношение на други способи, които сме виждали до момента.

До този миг невропротезната технология позволяваше на парализирани консуматори да вкарват единствено по една писмен знак - развой, който може да бъде муден и трудоемък. Новата система употребява имплант, който се слага непосредствено върху частта от мозъка, отдадена на речта. По този метод човек може душевен да задейства мозъчните модели, които нормално би употребявал, с цел да изрече дадена дума. Така системата може да изпише на екрана цялата дума, а освен единични букви.

Според учените, системата съумява да декодира говора на парализирани хора с до 18 думи в минута и с до 93% акуратност. Това може да не звучи доста спрямо вероятните 200 думи в минута при естествена тирада, само че е доста по-добро от всичко, което е постигано от света на науката в това отношение.

Екипът показва, че сполучливите тествания на технологията са доказателство за правилото на този нов вид " речева невропротеза ". Сега експертите възнамеряват да разширят нейните благоприятни условия, като работят за увеличение на броя на думите в речника и възстановяване на скоростта на говорене.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР