Силата ни в телеком услугите е основата, от която ние

...
Коментари Харесай

А1 България: Ще продължим да диверсифицираме нашия бизнес


„ Силата ни в телеком услугите е основата, от която ние развиваме своите много по-сложни B2B решения”, съобщи Михаил Семерджиев, старши управител „ ICT услуги ” в А1 (снимка: А1 България)

Все по-голяма част от приходите на А1 България идват от бизнес ICT услуги. Компанията разполага с инфраструктурата, e кспертността и потребителската база, с цел да бъде сполучлив състезател на този пазар, показа Михаил Семерджиев, старши управител „ ICT услуги ” в А1, разяснявайки скорошната договорка по придобиване на систематичния интегратор СТЕМО.

„ Чрез придобиването на СТЕМО не целим толкоз да навлезем на нови пазари, а по-скоро в допълнение да развием нашите услуги и да предложим на клиентите още по-комплексни ICT решения за техния бизнес ”, сподели Семерджиев в изявление за TechNews.bg. „ А1 е извънредно адаптивна компания и ще продължим да диверсифицираме нашия бизнес, стига това да е стопански обосновано и да следва нашата тактика да цифровизираме обществото ”, добави той.

Г-н Семерджиев, за какво услугите в областта на телекомуникациите и обвързваните с тях действия се оказаха „ тясно “ пространство за бизнеса на А1 България? Какви пазарни фактори доведоха до решението за придобиване на систематичен интегратор?

Исторически телекомите постоянно са били ориентирани към крайния консуматор. Въпреки това насищането на пазара на мобилни услуги, навлизането на OTT играчи в гласовите и SMS услугите, както и пазарната война слагат провокации пред B2C пазара. На фона на тези провокации се усилва търсенето от страна на дребния бизнес и на огромните компании на “end to end” ICT услуги, които имат сериозен капацитет за растеж точно поради дигитализацията на бизнеса.

Органичното развиване на потенциал за даване на ICT решения е предизвикателство за един телеком, тъй като то изисква време, което нямаме на мощно развития и конкурентен IT пазар. Затова ние се насочваме към способи, с които да подпомогнем превръщането ни от телко в техко – посредством придобиване на IT компании и дълготрайни партньорства или взаимни предприятия.
още по темата
Силата ни в телеком услугите е основата, от която ние развиваме своите много по-сложни B2B решения.

А1 разполага с инфраструктурата, eкспертността и потребителската база, с цел да бъде сполучлив състезател на пазара на ICT и IoT бизнес решения. Компанията към този момент се наложи в този сегмент и все по-голяма част от приходите ни идват точно от бизнес ICT услугите. Ние предлагахме систематична интеграция и внедряване на ERP и преди да придобием СТЕМО, като нашият SAP Компетентен център разполага с над 30 експерти и действа към този момент от близо 20 години. Чрез придобиването на СТЕМО не целим толкоз да навлезем на нови пазари, а по-скоро в допълнение да развием нашите услуги и да предложим на клиентите още по-комплексни ICT решения за техния бизнес.

Кои/какви ще са прицелните клиенти – организациите, на които ще предложите новото и разширено портфолио от IT услуги?

На този стадий не предвиждаме генерална смяна в видовете корпоративни клиенти, на които и ние, и СТЕМО сме предложили ICT и IoT услуги. Имаме предложения, подобаващи за дребен и междинен бизнес, като SAP Business One от А1, решения за киберсигурност като A1 Cyber Backup и други Предлагаме също и високотехнологични решения, които са по-скоро ориентирани към огромни компании и обществени институции, които обгръщат програмен продукт за усъвършенстване и ръководство на бизнес процеси, като внедряване на SAP S/4HANA, мониторинг за уязвимости Offensity, A1 Web Application Firewall и други

Чрез придобиването на СТЕМО се стремим да усъвършенстваме експертността на екипите и в двете компании, да обменяме опит и хрумвания, да предоставяме по-добро обслужване за нашите клиенти.

Споделяте обръщение, съгласно което очаквате „ основни синергии, благоприятни условия за напредък и изгоди за потребителите на IT услуги “. Бихте ли конкретизирали предстоящите изгоди?

По-високо качество и движение на предоставяното обслужване и по-задълбочени познания и опит на специалистите са основните изгоди. И в А1, и в СТЕМО имаме развити партньорства с едни от водещите международни софтуерни компании и използваме техни одобрени артикули за създаване на услугите, които предлагаме на корпоративните клиенти. Обмяната на опит сред екипите ще ни даде повече благоприятни условия да предоставяме на бизнеса и обществените институции още по-добри решения, по-бързо и по-качествено.

Услугите на А1 и СТЕМО икономисват на фирмите нуждата да търсят и наемат високоспециализирани IT специалисти, споделя Михаил Семерджиев (снимка: А1 България)

Друга обща линия сред А1 и добитата компания е методът ни да „ предвиждаме “ потребностите на бизнес клиентите и да развиваме услуги, с които да ги поддържаме да вземат решение належащите провокации. За фирмите, които не разполагат с задоволително профилирани или многочислени ИТ екипи, услугите и на А1, и на СТЕМО дават доста положително предимство, защото им спестяваме нуждата да търсят и наемат високоспециализирани специалисти, което в сегашния пазар на труда не е лесна задача. Ние разполагаме с екипите и знанията, тъй че да ги облекчим в това отношение, като делегират на нас тези посоки и се съсредоточат върху главната си активност. Това икономисва на фирмите и обществените институции нуждата от първични вложения в хардуер, програмен продукт и инфраструктура.

След IT възнамерявате ли да навлезете и в други сродни („ прилежащи “) промишлености?

През последните няколко години А1 стартира съществено да диверсифицира своите артикули и услуги както за крайните клиенти, по този начин и за бизнеса. Навлязохме на пазара със спортно наличие с каналите MAX Sport. Друга посока на развиване са финтех решенията и секторът на застраховането, където също бързо разширяваме нашия пазар дял с цифровия портфейл A1 Wallet, А1 Кредитна карта, е-винетка, тол такси, застраховка Гражданска отговорност и други

Както може да се види, действително ние и в този момент навлизаме в други промишлености, само че бизнес ICT услугите са с максимален капацитет и оферират най-големи благоприятни условия за увеличение на приходите и напредък на компанията. А1 е извънредно адаптивна компания и ще продължим да диверсифицираме нашия бизнес, стига това да е стопански обосновано и да следва нашата тактика да цифровизираме обществото.

Представляват ли интерес за А1 дребните, новаторски, динамични стартъпи?

В България на този стадий си партнираме със започващи компании по обособени планове, само че на равнище A1 Group развиваме start-up и scale-up екосистемата от цифрови компании в района на Централна и Източна Европа още по-активно. Част от тази поддръжка е A1 Start-up Campus във Виена, който дава 2000 квадратни метра офисно пространство, особено оборудвано за потребностите на стартъп фирмите с нужната съгласуваност и съоръжение. На групово равнище поддържаме започващите компании и с някои от бизнес предложенията на А1 – от таблети, до облачни и дейта център услуги.

Кои от актуалните технологии в ICT промишлеността разглеждате като най-перспективни и за кои от тях виждате място в своето портфолио от бизнес-решения?

Към момента сме се фокусирали върху систематичната интеграция, решения от SaaS, IaaS, киберсигурност и IoT. Винаги се стремим да предлагаме най-важните за клиентите ни софтуерни услуги, такива, които ги поддържат в развиването на бизнеса им.

Развиваме интензивно 5G ULTRA мрежата на А1 и имам вяра, че в идващите години комбинацията от ICT и IoT опита, който сме натрупали, и опциите на петото потомство мрежа на А1 ще отворят необятни хоризонти за нови решения в помощ на корпоративните клиенти. 5G ULTRA е към този момент разполагаем на жителите на над 200 обитаеми места в страната.

Друго направление, в което виждаме огромен капацитет, е автоматизацията на постоянно повтарящи се процеси благодарение на технологиите. В А1 съвсем всички вътрешни процеси са цифровизирани и считаме, че експертизата ни може да бъде от изгода и за нашите корпоративни клиенти.

IT промишлеността понесе голямата тежест на внезапната смяна от пандемията (преминаването към отдалечена работа). Кое е идващото огромно предизвикателство в този момент, след форсираната цифровизация, и по какъв начин ще го посрещнете в А1?

Основното предизвикателство пред IT промишлеността в сегашния миг е киберсигурността. Дигитализацията на бизнеса и потребителите носи доста изгоди и преимущества, само че води и до някои съществени опасности. Навлизането на фирмите от ден на ден и по-активно в цифровото пространство води до сериозна потребност от системи за киберзащита.

Киберпрестъпността се е трансформирала в мултимилиарден бизнес, на който е значимо да противостоим превантивно и в точния момент. Това беше още един път очебийно и по отношение на войната в Украйна. Ако един краен консуматор стане жертва на хакерска атака, рискът е да изгуби фотоси или спестявания. Но когато обект на кибернападение е компания, то загубите могат да са пагубни – както финансови, по този начин и репутационни. В случаите, когато кибернападателите нападат обществени институции, рискът и следствията са за цялото ни общество.

Подходът, който А1 употребява и предлага, е холистичен. Вярвам, че киберсигурността би трябвало да е част от всички бизнес системи и тъкмо по тази причина слагаме толкоз мощен фокус върху услугите за киберзащита и предварителна защита. Имаме развити услуги, с които да поддържаме компаниите да се оправят с тези провокации.

След придобиването на СТЕМО, което ще нарежда А1 като една от огромните ICT компани и у нас, очаквате ли сходни ходове от съперниците, поради, че тази договорка размества статуквото на пазара?

Сливанията и придобиванията са постоянно срещан метод в развиването на доста браншове и не са типични само за ICT сферата. Не бих могъл да предвиждам какви са проектите на конкуренцията в бранша, само че считам, че всичко, което носи изгоди за развиването на стопанската система и положителното на клиентите, е позитивно събитие. Радвам се, че А1 прави стъпка в тази посока в името на развиването на ICT пазара в страната.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР