Сигурно сте гледали научно-фантастични филми, в които лекуват рани и

...
Сигурно сте гледали научно-фантастични филми, в които лекуват рани и
Коментари Харесай

Фантастично: нов уред лекува травми с едно докосване!

Сигурно сте гледали научно-фантастични филми, в които лекуват рани и контузии мигновено, с едно допиране на „ магичен “ инструмент от арсенала на галактическия транспортен съд. Вече не е нужно да гледаме надалеч в бъдещето за нещо сходно, тъй като в Колумбъс, Охайо, откривателите от Wexner Medical Center сътвориха устройство способно да възвръща органи с едно допиране.

Това е чип, който се слага върху кожата, като употребява технология наречена Tissue Nanotransfection (TNT), с която се вкарва избран генетичен код в клетките на кожата. Това трансформира клетките на кожата в такива, каквито са нужни за лекуването на съответното пострадване или болестно положение. С използването на слаб електрически ток ДНК или РНК се инжектират в клетките, които по-късно се препрограмират биологично, с цел да се трансформират в най-необходимия тип клетка, нужна на съответното засегнато място.

„ Нужна е единствено част от секундата, просто докосвате с чипа нараненото място, това започва препрограмирането на клетките “, изяснява Чендън Сен, шеф на Центъра по регенеративна медицина в Wexner.

Създаденият апарат показва нов неинвазивен метод към генната терапия и препрограмирането на кафези. В проучване оповестено в списание Nature Nanotechnology, учените изясняват за опциите на този апарат, потвърдени в серия от проби.

При един от тестванията е бил третиран ранен крайник на мишка, при което протичането на кръв през съдовете на ранения крайник е било съвсем невероятно.

„ Ние препрограмирахме кафези от кожата на мишката и ги превърнахме в кафези на кръвоносните съдове. След към седмица забелязахме почналата промяна “, разказва опита Сен. Без да получава друго лекуване, две седмици след третирането в крайника на мишката към този момент е имало изцяло функциониращи кръвоносни съдове, а след три седмици кракът е бил изцяло оздравял.

Учените изясняват, че тази технология за трансформиране на кафези работи освен с кафези на кожата, само че с всяка друга тъкан.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР