Учените са открили в растенията ген, който отговаря за порастването

...
Учените са открили в растенията ген, който отговаря за порастването
Коментари Харесай

Как се отглеждат плодове гиганти?

Учените са разкрили в растенията ген, който дава отговор за порастването на огромни плодове, и са намерили метод да засилят неговото деяние. Благодарение на това ще може да се отглеждат огромни плодове и зеленчуци, което на собствен ред може да помогне да се реши казусът с глада на планетата.

Изследването принадлежи на генетиците от лабораторията на Колд Спринг Харбър (Ню Йорк, САЩ) в съдействие с техни сътрудници от Китай и Япония. Резултатите са оповестени в Nature Genetics, написа Phys.Org.

За начало послужил исторически факт – в родината на доматите, Южна Америка, през XV—XVI век индианците са умеели да отглеждат техни културни форми, тъй че първите домати, попаднали в Европа, към този момент значително са се отличавали от дребните диви типове.

Учените разгледали генетичните механизми на доматите от сорта биволско сърце. Известно е, че растежът и размерът на плодовете на доста растения, в това число кореноплодни, директно зависи от процесите, протичащи във разклоняващата се горна част на стъблата. Тук се локализира тъкан, наречена меристема и състояща се от нещо като стволови кафези.

Когато се разделят интензивно, меристемите се трансформират в кафези на други тъкани, в това число и в плодници – тези елементи от цветовете, които нарастват и образуват плод. И в случай че при елементарния домат във всяко цветче има по два плодника, то при биволското сърце те може да са по осем и повече.

Изучавайки този развой, учените разкрили връзка сред размерите на плодовете и салдото на два гена – WUSCHEL и CLAVATA3. Първият от тях подтиква производството на стволовите кафези, до момента в който вторият потиска това произвеждане. Специалистите стигнали до извода, че преди 100 години CLAVATA3 се е видоизменил, „ закрепвайки “ размерите на плодовете на доматите на несъмнено равнище.

Следващите проучвания посочили, че в основата на работата на гена CLAVATA3 лежи верига от три молекули захар (арабиноза). И в случай че се в профил една молекула от нея, генът престава да се оправя с блокирането на усиленото произвеждане на стволови кафези, което води до образуването на огромни плодове.

Подобен механизъм на напредък на клетките меристеми е присъщ за множеството растения, в това число и годните за храна. Биолозите са на мнение, че откритието им ще разреши доста да се усили продуктивността в селскостопанския бранш.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР