Сигурно и вие сте забелязали, че българският умнокрасивитет, тази малка

...
Сигурно и вие сте забелязали, че българският умнокрасивитет, тази малка
Коментари Харесай

Коментар на Петър Волгин: Една единствена гледна точка има само при диктатура

Сигурно и вие сте забелязали, че българският умнокрасивитет, тази дребна и компания, претендираща да въплъщава международната мъдрост и знание, от време на време си харесва някаква идея и я повтаря до изнемога. Сега да вземем за пример, жълтопаветните либерали са се влюбили в мантрата, съгласно която към войната в Украйна можело да има единствено една позиция. И че за тази война всички трябвало да приказваме и мислим еднообразно. Ако тези хора бяха чели малко повече, щяха да знаят, че няма война в международната история, към която да има единствено една позиция . Има безчет отзиви за аргументите, довели да експлоадирането на войните, за техния ход и, несъмнено, за последствията от тях.

Да вземем да вземем за пример американската война във Виетнам. Тя завърши преди близо половин век, само че разногласията към нея се водят яростно и до през днешния ден. Според едната идея Съединените щати са имали цялостното право да се бият във Виетнам , тъй като това е било метод да бъде спряно разпространяването на комунизма в международен мащаб. Според противоположното виждане обаче става дума за империалистическа война против народ, решил самичък до избира своя път на развиване. Въпреки яростния спор сред представителите на тези две концепции на никого не му хрумва да пожелае запрещение на противниковата страна. А пък на нашите либерали не просто им хрумва, те упорстват за възбрана на всичко, което излиза отвън рамките на тяхното мисловно прокрустово ложе.

Да, може би е прекомерно да желая от представителите на умнокрасивитета  да се осведомят, преди да вземат отношение по някой въпрос. Но това, което сигурно би трябвало да вършат, изключително когато приказват за медии, е да прочетат Закона за радио и телевизия. В член 6 от този закон се споделя, че Българска национална телевизия и БНР  " отразяват другите хрумвания и убеждения в обществото посредством плурализъм на гледните точки във всяко от новинарските и актуално-публицистичните излъчвания с политическа и икономическа тема ". Да, на Либералите от Седмия ден доста им се желае всички медии, освен публичните, да следват един единствен ортодоксален катехизис и да не се отклоняват и на милиметър от него. Само че законът споделя нещо напълно друго. В закона се приказва за „ разнообразни хрумвания и убеждения “ и за „ плурализъм “. Той не просто предлага, той изисква в медиите да има разнообразни гледни точки .

Хайде в този момент да използван този закон във връзка с войната в Украйна. Първо, има ли в българското общество позиция, сериозна към Русия? Има, несъмнено. Трябва ли тя да участва в медиите? Трябва, несъмнено. Второ, има ли в българското общество сериозна позиция към дейностите на Запада? Да, несъмнено. Значи и тя би трябвало да участва в медиите. Така е съгласно Закона за радио и телевизия, който в този случай умнокрасивата компания няма никакво желание да съблюдава.

Знаете ли кое е най-интересното в тази ситуация? Жълтопаветната интелигенция не стопира да изяснява по какъв начин най-важното нещо в една страна е спазването на законите. Политическите представители на тази компания от години се борят за правосъдна промяна, чиято цел е точно постигането на господство на закона. И какво се оказва в един миг? Оказва се, че тогава, когато законът пречи на желанията на умнокрасивата компания, тя умерено декларира, че няма да го съблюдава и че се усеща чудесно в качеството си на закононарушител. Да, това е точната дума, тъй като сега, в който някой каже, че в медиите би трябвало да има единствено една позиция, той мигновено нарушава Закона за радио и телевизия . Толкова е просто, че даже и нарцистична групичка, за която приказвам, би трябвало да го разбере.

Тези дни доста хора ме питат какво ще вършим в „ Политически НЕкоректно “ оттук насетне. Отговарям, че ще вършим това, което постоянно сме правили и което доста други излъчвания в други медии изрично отхвърлят да вършат. Ще предоставяме разнообразни гледни точки. Няма да ви споделяме какво да мислите, а ще ви оставим сами да извършите своя избор. Най-малко три са аргументите, с цел да продължим да работим, както до момента. Първо, по този начин е редно. Хората са задоволително интелигенти, с цел да стигнат сами до избрани заключения. Няма потребност медиите да им подреждат какво да мислят. Второ, в Закона за радио и телевизия изрично е казано, че сме длъжни да отразяваме РАЗЛИЧНИТЕ хрумвания и убеждения в обществото. И, трето, желаеме да живеем в демократично общество. Не желаем България да се трансформира в тирания. А страна, в която доминира една единствена позиция, се назовава тъкмо по този начин – тирания .     
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР