Сигнали за умряла риба в язовир Малко Шарково“ край Елхово

...
Сигнали за умряла риба в язовир Малко Шарково“ край Елхово
Коментари Харесай

Защо измира рибата в язовир „Малко Шарково“ край Елхово?

Сигнали за умряла риба в язовир „ Малко Шарково “ край Елхово тормозиха риболовци и жителите на региона. В обществените мрежи хората разгласяват фотоси на мъртви риби, като всичките от тях са мирни – шарани, амури, каракуди и червеноперки . Според мненията под изявленията хората всеобщо подозират натравяне на водата от страна на земеделците , които по това време пръскат нивите с пестициди , след което мият пръскачките си в язовира.

Автор на последния сигнал е рибарят Георги Драгиев, който през вчерашния ден се е натъкнал на неприятната панорама. Пред Искра.бг той описа, че от години посещава това място, само че за първи път става очевидец на сходно нещо.

„ Бяхме от южната страна на язовира откъм Воден и село Горска поляна. В тези ръкави имаше мъртви риби, които бяха носени от течението и такива, които бяха изхвърлени на брега. Единственият нов фактор в язовира са садките, само че не знам дали може да има някаква връзка. Хубаво е да се вземат проби или от водата, или от самите риби. “

Той посочи, че преди седмица отново е забелязал единични бройки мъртви или умиращи риби в реката, само че тогава те са били много по-малко. Според него е чудноват фактът, че измежду умрелите типове няма нито един граблив представител. Също по този начин по брега се следят доста дребни рибки, които с нищо не наподобяват наранени . По думите му не е изключено заради някой целеустремено да трови с храна тъкмо тези избрани типове .

 Умряла риба
Сред умрелите риби няма хищни типове. Снимка: Искра.бг

Потърсихме и мнението на Централна Рибно-Опазваща Организация /ЦРОО/, чиито членове доброволни се грижат за опазването и зарибяването на язовира. Според ръководителя Стефан Тодоров обстановката е такава, че няма какво да се направи .

„ В този интервал нормално измира доста толстолоб и амур в огромните язовири. Например в „ Копринка “ и „ Сопот “ имаше доста мъртви риби и се наложи да пускаме сигнали. Пробите обаче демонстрираха, че няма замърсявания. Допитахме се до учител в Тракийския университет, който ни осведоми, че толстолобът умира поради цъфтежа на някакъв отровен планктон. В случая нищо не може да се направи, само че се оказа, че там умират единствено огромни екземпляри. Ако има някакво токсично замърсяване или в случай че рибата се бие с ток от бракониери, тогава ще има всевъзможен тип умряла риба. “

Според него в интервала, в който рибата хвърля хайвер , а времето не се задържа топло за дълго, тя доста постоянно се „ запича “ и от време на време умира

В същото време ръководителят на риболовното съдружие в социална изгода – „ Балканка “ Иван Пандъков не изключва отравянето , което може да е породено от друг тип източници.

„ В момента шарановите риби са в размножителния си интервал, заради което има скупчване в плитчините и устията на реките. Това може докара до измирането им, защото замърсяването има резултат най-вече в прибрежната зона. Друга причина може да бъде изчерпването на кислорода във водата, което да е вследствие на кумулативното деяние на замърсяване и разцвет на водораслите, което също е най-осезаемо в плитчините. Хищникът по това време нормално прави заходи рано заран или късно вечер на плиткото, след което се отдръпва в дълбочината “

Той напомни, че е имало предходната година в язовир „ Студен бунар “ край Кърджали , където са измрели хиляди шаранови риби в края на месец май. 

Очакваме и вашите сигнали на [email protected]

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР