Сигнал за заложена бомба е постъпил в сградата на ВСС.

...
Сигнал за заложена бомба е постъпил в сградата на ВСС.
Коментари Харесай

Сигнал за бомба във ВСС не прекъсна изслушването на Иван Гешев за главен прокурор

Сигнал за заложена бомба е постъпил в постройката на Висш съдебен съвет. Това сподели персонално представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев по време на чуването на единствения претендент за основен прокурор Иван Гешев.
Главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че сигналът е подаден на секретарката на Висш съдебен съвет, с предизвестие, че след 30 минути ще избухне бомба, като е имало и имитация на арабски език. В последна сметка Висш съдебен съвет се сплоти към мнението, че би трябвало да бъде гласувано дали чуването на Иван Гешев да продължи. Единодушно беше взето решение съвещанието да продължи, а прокурор Гешев иронично сподели, че откакто има единствено 30 минути, ще побърза с ревюто си.
Иван Гешев: Уважавам непознатото мнение, само че не ми харесва да ми споделят какво да мисля
В България съществуват политико-икономически кръгове със сериозен финансов и медиен запас. Те несъмнено са наранени от дейностите на прокуратурата през годините. Според Гешев, кръговете са изграждали идеологическата си база с офанзиви против прокуратурата и правосъдната власт. „ Не одобрявам това, че се пробват да ми кажат кое е истина и кое не е “, съобщи Гешев, който видя като принадлежности за влияние хибридни офанзиви през медиите. „ Да се откажа, значи, че ме е боязън “, уточни претендентът за основен прокурор.
„ Не считам да не разрешавам и почитам всяко непознато мнение, само че не одобрявам да ми се споделя на мен какво да мисля “, съобщи Гешев, който разясни, че като магистрат и човек дължи отговор на дългогодишните офанзиви против прокуратурата и цялата правосъдна система.
Като мотивация, Гешев уточни доверието на сътрудниците му и труда им, оценен и от европейските сътрудници на България, като уточни офанзивите против него, против фамилията му и против прокуратурата като цяло. Вярвам, че прокуратурата би трябвало да поеме отговорност за ръководството на държавното обвиняване, добави той.
Що се отнася до положението на прокуратурата, Иван Гешев съобщи, че в интервала 2013 – 2018 година е трайно понижен върнатите от съда каузи. Нисък е делът на оправданите лица с влезнала в действие присъда – 2,7%, сподели още претендентът за основен прокурор. Процентът на наказаните лица е 97,3% за 2018 година, а за 2016 е 97,5%, цитира публични данни Гешев. 70% от делата завършват за период под 6 месеца, даде още статистически данни претендентът за основен прокурор. Той счита и, че основените цели на правосъдната промяна по Механизма за съдействие и инспекция са изпълнени. „ Това изобщо не може да ни успокоява, а би трябвало да е една добра база за възходящо развиване “, добави Иван Гешев. Той подсети, че е въведен механизъм за по-голяма бистрота на основния прокурор – по негово искане, Народното събрание получава отчети за работата на държавното обвиняване по използване на наказателната политика на страната.
Изрично Иван Гешев акцентира, че тактиката му не е издържана в научен жанр, а е „ един на практика документ “.
Позицията на българските прокурори
Липсват данни, подсказващи Иван Гешев да не има нужните морални качества за заемане на поста „ основен прокурор “, сподели прокурор Даниела Машева, член на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. Същото сподели и Георги Кузманов от Комисия по професионална нравственос към Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, като няма данни Иван Гешев да е злоупотребявал със служебното си състояние и да е работил в ущърб на публичния интерес. Кузманов посочи категорично, че са правени инспекции и по медийни материали, а след правенето на мнението са постъпили 11 сигнала, твърдяща противното. Имало даже и запитване по отношение на психологичното здраве на Иван Гешев, като Кузманов беше безапелационен, че на всички сигнали е отговорено по процедурата от Закона за правосъдната власт.
Отделно, при представянето на Иван Гешев Огнян Дамянов от Прокуроската гилдия акцентира, че той работи чудесно под напън и е доста добър уредник във връзка с работата на подчинените му, като беше изтъкната сполучливата му работа като началник на Специализираната прокуратура, изключително с други правосъдни органи и партньорски служби. Иван Гешев сполучливо устоява на напън.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР