Сигнал за корупционни схеми за над 300 000 лева в

...
Сигнал за корупционни схеми за над 300 000 лева в
Коментари Харесай

Лекар от болница Лозенец с обвинения за корупция в болницата

Сигнал за корупционни схеми за над 300 000 лв. в болница Лозенец. Това твърди началникът на Клиниката по кардиология Добри Хазърбасанов. Той показва лист с 58 пациенти, за които се допуска,че са осъществени фиктивни интервенции в съдовата хигургия, предава Българска национална телевизия.

Проверката на Здравната каса от октомври е открила, че предоставените им видеозаписи от процедурите са непълни. На база тези изводи, от НЗОК са изискали платената сума в размер близо 350 000 да бъде върната. От Болница Лозенец декларират, че единствените нарушавания са административни неточности и това ще стане ясно от инспекцията на здравното министерство.

Сигналът е за 58 пациента, на които фиктивно са осъществени интервенции по една и съща клинична пътека в отделението по съдова хирургия. Случаите са от лятото на предходната година. Документално се разказва интервенцията в експертизите на пациентите, само че множеството пъти те не знаят. За това излиза наяве от доцент Хъзърбасанов, който е шеф на клиниката по кардиология.

" Всичките са регистрирани по тази клинична пътека без да е направена някаква намеса с балон или стенд да се отвори кръвоносен съд.Касата заплаща към 4500 и си има индикации за осъществяване на тази процедура. Ако вие се лекувате за някакво заболяване и се окаже,че се е предписание отпушване на артерията на червото, а то не е правено и разказано в епикризата вие по какъв начин ще се почувствате? ", сподели доктор Добри Хазърбасанов, шеф на Клиниката по кардиология.

От университетската болница Лозенец настояват, че такива фиктивни интервенции не са осъществени. Според тях, резултатите от инспекцията демонстрират, че всички мед интервенции, които са правени са безусловно осъществени. Единственото нарушаване, което е намерено е административни неточности.

" Няма неизвършени медицински интервенции. Констатирани са пропуски, само че напълно от административен темперамент. Това са най-често пропуски при дехоспитализация при изписването на пациента, дали с час е закъсняло отразяването на пациента. Нито един пациент освен, че не е отрекъл осъществяването на операцията, само че и всички са били напълно удовлетворени ", се споделя в изказванието на болничното заведение.

За да се документира дадена намеса би трябвало да има запис на външен притежател. Проверката на касата през октомври демонстрира,че не е възложен цялостен видеозапис за регистрираната съдова процедура. Освен това е издадена документално искане за възобновяване на 349 272 лв..

" В резултат от осъществената инспекция шефът на НЗОК е издал Писмена покана за възобновяване на суми, получени без правно съображение в размер на за 349 272.00 лева, против която лечебното заведение е възразило в законоустановения период, като преписката е изпратена в целокупност по подготвеност на Административен съд -София град ", се написа още в позицията на болница Лозенец.

Здравното министерство е почнало инспекция, която би трябвало да завърши на 26 февруари. А от през вчерашния ден 11 лекари от клиниката по кардиология не са на работа. Според заместник-директора на болничното заведение те са в болничен.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР